Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 tips för att välja den bästa elgrillen till din uteplats

Elgrillning är ett relativt nytt koncept som har blivit allt mer populärt de senaste åren. Det är lätt att förstå varför – de är enkla att använda, ger jämn värme och är ett hälsosammare alternativ till traditionell grillning. I denna artikel kommer vi att diskutera fördelarna med att använda en elgrill, hur det fungerar, vilka typer av elgrillar som finns tillgängliga och vad du bör tänka på när du köper en. Vi kommer också att ge dig några tips för att grilla med en elgrill, samt några hälsosamma och läckra recept som du kan prova. Elgrill har som standard en termometer i locket vilket vilket oftast en kolgrill inte har.

daniel20230509 black eletric grill by the brand weber on a back a3ce8f6e 286a 4a4e 9711 212ad54d8535
grill i storlek x 39 cm i en lägenhet på balkongen med porslinsemaljerat galler

Fördelar med att använda en elgrill

Det finns många fördelar med en elgrill. För det första är det ett mycket hälsosammare alternativ till traditionell grillning eftersom det minimerar mängden rök och fettdroppar som kan påverka din hälsa negativt. Detta gör det särskilt lämpligt för personer som vill äta hälsosammare eller som har känsliga lungor.

reklam för NP Nilsson

För det andra ger elgrillar en jämnare värme än traditionella grillar, eftersom de använder en elektrisk värmekälla istället för kol eller gas. Det här gör det enklare att kontrollera temperaturen på maten och se till att den är perfekt tillagad varje gång. Dessutom är de enklare att rengöra, eftersom det inte finns några askor eller kolrester att ta hand om. Du slipper köpa kol.

Hur en elgrill fungerar

En elgrill fungerar genom att den använder en elektrisk värmekälla som värmer upp ett metallgaller. När maten placeras på gallret, överförs värmen till maten, vilket gör att den tillagas. De har vanligtvis olika inställningar för att justera temperaturen med hjälp av en termometer, vilket gör att du kan laga olika typer av mat på olika sätt.

Typer av elgrillar

Det finns flera olika typer av elgrillar att välja mellan, inklusive inomhus- och utomhusgrillar. Inomhusgrillar är vanligtvis mindre och används vanligtvis på köksbänken, medan utomhusgrillar är större och kan användas på terrassen eller i trädgården. Andra typer av inkluderar bordsgrillar, stekbord och rökugnar. Vilken typ av elgrill du ska välja beror på dina personliga preferenser och behov. Alla typer av grillar har termometer i locket.

Funktioner att leta efter i en elgrill

När du köper en elgrill finns det flera viktiga funktioner att leta efter. En av de viktigaste är temperaturen, eftersom det är viktigt att kunna kontrollera temperaturen på maten för att se till att den tillagas perfekt. Andra funktioner att leta efter inkluderar storleken på grillen, antalet inställningar, tidsinställning, automatisk avstängning och rengöringsfärmåga.

Tips för att grilla med en elgrillen

Grillning med en elgrill är enkelt, men det finns några tips som kan hjälpa dig att få bästa möjliga resultat. För det första är det viktigt att förvärma grillen i cirka 10 minuter innan du börjar grilla. Detta hjälper till att se till att maten tillagas jämnt och att den inte fastnar på gallret. För det andra är det viktigt att ställa in rätt inställning för maten du lagar. Till exempel bör grönsaker grillas på en lägre temperatur än kött för att se till att de inte bränns eller blir överkokta. Slutligen är det viktigt att inte öppna locket på grillen för ofta, eftersom detta kan släppa ut värmen och göra att maten tar längre tid att tillagas. Använd termometer som är i locket för att lättare grillyta.

Elgrillrecept för hälsosamma och läckra måltider

Att grilla med en elgrill är enkelt och ger dig möjlighet att laga hälsosamma och läckra måltider. Här är några av mina favoritelgrillrecept:

Grillad lax med enkel salladIngredienser:

 • 4 laxfiléer

 • 1 tsk citronsaft

 • Salt och peppar

 • 4 koppar blandad sallad

 • 2 msk olivolja

 • 1 tsk balsamvinäger

Instruktioner:

 1. Förvärma grillen.

 2. Torka laxfiléerna med papper och krydda med citronsaft, salt och peppar.

 3. Placera laxfiléerna på elgrillen och grilla i cirka 7-8 minuter tills de är färdiga.

 4. Blanda salladen med olivolja och balsamvinäger och servera med laxen.

Grillade grönsaker med quinoaIngredienser:

 • 2 koppar quinoa

 • 4 koppar vatten

 • 1 zucchini, skivad

 • 1 aubergine, skivad

 • 1 röd paprika, skivad

 • 2 msk olivolja

 • Salt och peppar

Instruktioner:

 1. Förvärma elgrillen.

 2. Koka quinoa enligt anvisningarna på förpackningen.

 3. Pensla zucchini, aubergine och röd paprika med olivolja och krydda med salt och peppar.

 4. Placera grönsakerna på elgrillen och låt stå i cirka 5-7 minuter tills de är mjuka och fått en grillyta.

 5. Servera grönsakerna med quinoa.

Underhåll och rengöring av en elgrill

Att hålla din elgrill ren och väl underhållen är viktigt för att se till att den fungerar korrekt och ger de bästa resultaten. För att rengöra din elgrill bör du först ta bort eventuella matrester och fett. Använd sedan en mjuk borste eller trasa för att rengöra gallret och undersidan av grillen. Du bör också regelbundet kontrollera grillens elektriska komponenter för att se till att de fungerar som de ska. Om du upptäcker några problem med grillen bör du omedelbart kontakta en professionell reparatör för att lösa problemet. Jämfört med kolgrill där du slipper köpa kol.

Jämförelse mellan elgrillar och traditionella grillar

Elgrillar och traditionella kolgrillar har båda sina fördelar och nackdelar. En av de största fördelarna med en elgrill är att den är hälsosammare och det är lättare att rengöra dess grillgaller än en traditionell grill. Å andra sidan ger en traditionell grill en mer autentisk grillupplevelse och kan vara ett bättre val för personer som gillar att grilla stora köttstycken eller som vill ha en mer robust smak.

Uppgradera din sommarmatlagning med en högkvalitativ grill. Hitta den perfekta grillen här för att imponera på dina gäster vid nästa grillfest.

Frågor och svar om en elgrill