Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 sätt att skydda din altan mot smuts och väder

Att ha en altan hemma är en fantastiskt lyx som ger dig möjlighet att njuta av det fina vädret, umgås med familj och vänner eller bara koppla av efter en lång dag. Det är en plats där du kan skapa minnen och njuta av livet utomhus. Men precis som alla andra delar av ditt hem så behöver även din altan skyddas mot smuts och väder för att förlänga sin livslängd och minska kostnaden på lång sikt. Genom att ta hand om din altan på rätt sätt kommer du att kunna njuta av den i många år framöver och samtidigt spara pengar på kostsamma reparationer eller utbyte.

För att hjälpa dig med detta har vi sammanställt en lista med 10 sätt att skydda din altan mot smuts och väder. Genom att följa dessa tips kan du hålla din altan i toppskick och samtidigt öka dess värde om du någon gång bestämmer dig för att sälja ditt hem.

reklam för NP Nilsson

Rengör din altan regelbundet

Det första steget för att skydda din altan är att hålla den ren. Använd en mjuk borste och rengöringsmedel för trä eller betong beroende på vilket material din altan är gjord av. Se till att du tar bort eventuell smuts, löv och annat skräp som kan hamna på din altan under hösten och vintern.

Använd en trallolja eller betongskydd

För att skydda din altan mot väderförhållanden och UV-strålar kan du använda en trallolja eller betongskydd. Detta kommer att förhindra att ditt trä eller betong spricker och bleks över tid. Du kan applicera detta själv eller anlita en professionell för att göra det åt dig.

Undvik att använda högtryckstvätt

Högtryckstvätt kan skada din altan och orsaka sprickor i trä eller betong. Om du behöver använda en högtryckstvätt, se till att använda en lägre tryckinställning och håll avståndet från altanen.

Använd mattor

Att lägga ut mattor på din altan kan hjälpa till att skydda den mot smuts och slitage. Du kan använda dörrmattor för att ta bort smuts från skorna innan du går på altanen eller en större matta för att täcka hela ytan.

Trimma vegetationen runt altanen

Om du har vegetation som växer runt din altan så se till att trimma den regelbundet. Detta kommer att minska mängden löv och skräp som hamnar på din altan och även minska risken för insekter och djur att göra bo där.

Undvik tunga möbler

Tunga möbler kan orsaka tryckmärken på din altan och även göra den svagare över tid. Se till att välja lättare möbler som passar för utomhusbruk.

Skapa skugga

Att skapa skugga över din altan kan hjälpa till att skydda den mot UV-strålar och minska risken för att ytan bleks över tid. Du kan använda parasoller, markiser eller träd för att skapa naturlig skugga.

Täck över din altan på vintern

Under vintern är det en bra idé att täcka över din altan med en presenning eller plast. Detta kommer att skydda den från snö, is och frost som kan orsaka skador över tid.

Kontrollera dina dräneringssystem

Att ha rätt dräneringssystem runt din altan är viktigt för att skydda den mot fukt. Se till att du regelbundet kontrollerar dina dräneringsrör och ser till att de fungerar som de ska.

trädäck
altandörr

Anlita professionell hjälp

Det är alltid bäst att anlita en professionell hjälp om du är osäker på hur man ska skydda din altan eller om du tror att den kan ha skador. De kan hjälpa dig att ta rätt beslut när det gäller att underhålla och skydda din altan. Genom att ta hand om din altan på rätt sätt kommer du att kunna njuta av den i många år framöver och samtidigt spara pengar på kostsamma reparationer eller utbyte.

En väl underhållen altan kan också öka värdet på ditt hem om du någon gång bestämmer dig för att sälja det. Potentiella köpare kommer att se en altan som är i bra skick som ett stort plus och kan vara villiga att betala mer för en fastighet som har en väl underhållen altan.

Det är viktigt att komma ihåg att olika material kräver olika typer av underhåll. Om du har en träaltan så är det viktigt att du använder rätt typ av rengöringsmedel och trallolja för att skydda den mot fukt och UV-strålar. Betongdäck kräver en annan typ av behandling, och det kan vara en bra idé att anlita en professionell för att få korrekt rådgivning om hur man ska skydda sin altan.

Oavsett vilken typ av altan du har så är det viktigt att du tar hand om den genom regelbunden rengöring, användning av skyddsmedel och genom att undvika tunga möbler och högtryckstvätt. Genom att följa dessa enkla tips kan du förlänga livslängden på din altan och minska kostnaden på lång sikt.

Vanliga frågor om en altan