Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 Tips: Bygga pergola

Att bygga en pergola kan vara ett relativt enkelt och billigt sätt att skapa en trevlig utomhusplats. Genom att följa några användbara tips kan du ta ditt trädgårdsprojekt till nästa nivå och skapa en vacker och funktionell utomhusmiljö.

Viktiga punkter att tänka på:

 • Gjut plintar för att säkerställa stabilitet
 • Res stolpar och placera överliggarna på rätt sätt
 • Tänk på materialvalet för en lång hållbarhet
 • Utöka med trallgolv för extra utrymme
 • Komplettera med tak för att skydda mot vädret

Att bygga en pergola kan vara en rolig och givande trädgårdsuppgift. Genom att använda dessa tips kan du skapa en vacker trädgårdsdesign och förbättra utseendet och funktionaliteten i din utomhusmiljö.

reklam för NP Nilsson

Planera och förbereda för byggandet

Innan du sätter igång med själva byggandet av din pergola är det viktigt att ha en noggrann planering och förberedelse. Här kommer några viktiga steg att tänka på:

 1. Gjut plintar: För att säkerställa stabil konstruktion, bör du gjuta plintar som motsvarar antalet stolpar i din pergola. För långa spännvidder behövs grovt virke.
 2. Res stolpar: Res alla stolpar och placera överliggarna på önskat avstånd. För att förstärka stabiliteten kan du använda strävor eller spaljéväggar mellan vissa stolpar.

För att bygga en hållbar pergola är materialet av stor betydelse. Här är några tips:

 1. Tänk på material: För att minska underhåll och öka livslängden på pergolan, välj tryckimpregnerat virke. För att få en naturligt åldrad look kan du lasera virket med en silvergrå lasyr.

Om du vill utöka funktionaliteten och utrymmet i din pergola, kan du överväga följande:

 • Utöka med trallgolv: För att skapa ett trivsamt utrymme kan du enkelt fästa regelverket för ett trallgolv i pergolastolparna.
 • Komplettera med tak: Om du vill skydda dig mot regn och sol kan du senare lägga till tak på din pergola. Det finns olika alternativ som korrugerad plast, kanalskivor eller segelduk att välja mellan.

Genom att noggrant planera och förbereda för byggandet av din pergola kan du skapa en vacker och funktionell utomhusplats att njuta av under många år.

Gjutning av plintar och resning av stolpar

För att din pergola ska vara stabil och hållbar är det viktigt att rätt gjutning av plintar och resning av stolparna genomförs på rätt sätt. Här är några steg att följa:

 1. Gjut plintar: Börja med att gjuta plintar på platserna där stolparna kommer att stå. Gjut så många plintar som pergolan har stolpar. Ju längre spännvidd, desto grovare virke behövs. För att säkerställa korrekt djup, bör plintens topp vara nivå med marken.
 2. Res stolpar: När plintarna har härdat, res alla stolpar på plintarna och kontrollera att de är lodräta. Se till att befästa stolparna ordentligt för att undvika svikt eller rörelse. Placera sedan överliggarna på stolparna för att skapa pergolans ram. För ökad stabilitet kan du använda strävor eller spaljéväggar mellan vissa stolpar.

“Att ha en korrekt gjuten grund och stadiga stolpar är viktigt för att din pergola ska tåla väder och tidens påfrestningar.”

Tänk på materialet: För att säkerställa att din pergola är hållbar och har en lång livslängd är valet av material viktigt. Tryckimpregnerat virke är en bra val för att minska underhållsbehovet och ge pergolan en livslängd på 20-30 år. Du kan också välja att lasera virket med en silvergrå lasyr för att snabbt få samma färg som naturligt åldrat virke.

Genom att följa dessa steg och hålla dessa tips i åtanke kommer du att kunna bygga en stabil och hållbar pergola som kommer att förbättra din utomhusmiljö och ge dig en plats att njuta av i många år framöver.

Materialval för en hållbar pergola

När du bygger en pergola är valet av material viktigt för att säkerställa hållbarheten och underhållsfriheten. Här är några tips och råd för att göra rätt materialval:

 1. Tänk på material: För att få en pergola som håller länge och kräver minimalt underhåll, är tryckimpregnerat virke ett utmärkt val. Detta behandlade virke är resistent mot röta, insekter och fukt, vilket gör att pergolan kan stå emot väder och vind under många år.
 2. Välj rätt dimensioner: För att säkerställa en stabil konstruktion bör du välja dimensioner på virket som är lämpliga för spännvidden mellan stolparna. Ju längre spännvidden, desto grovare virke behövs för att bibehålla stabiliteten.
 3. Lasera virket: För att snabbt få samma silvergrå färg som naturligt åldrat virke kan du laserbehandla träet. Detta ger pergolan en vacker och enhetlig look samtidigt som det skyddar träet från väder och vind.

Ett rätt val av material för din pergola kommer inte bara att påverka dess livslängd och kvalitet, utan även själva utseendet och känslan av din utomhusplats. Med tryckimpregnerat virke kan du skapa en robust och hållbar pergola som kommer att vara en vacker och funktionell tillägg till din trädgård i många år framöver.

Utökning med trallgolv för extra utrymme

Genom att lägga till ett trallgolv till din pergola kan du få extra utrymme att använda för olika ändamål. Trallgolvet ger en elegant och funktionell yta som inte bara förbättrar utseendet på din utomhusplats, utan också skapar en bekväm plats att sitta och njuta av. Här är några idéer och tips för att utöka din utomhusplats med trallgolv:

 1. Bestäm storlek och placering: Mät ut den önskade storleken på trallgolvet och markera platsen där du vill bygga det. Se till att trallgolvet har tillräckligt med utrymme för att passa dina behov och rymma möbler eller andra tillbehör.
 2. Välj rätt material: Trallgolv kan tillverkas av olika material, såsom trä eller kompositmaterial. Välj en typ av trallgolv som passar din budget, stil och underhållsbehov. Tänk också på väderbeständigheten och hållbarheten hos materialet.
 3. Bygg en solid grund: För att säkerställa att ditt trallgolv blir stabilt och hållbart är det viktigt att bygga en solid grund. Använd bärande reglar och stolpar för att skapa en stabil struktur som kan motstå belastning och väderförhållanden.
 4. Montera trallbrädor: När grundstrukturen är på plats kan du börja montera trallbrädorna. Se till att följa tillverkarens instruktioner för korrekt installation. Använd rostfria skruvar eller dolda fästsättningar för att undvika synliga skruvhuvuden.

Låt fantasin flöda

När trallgolvet är på plats kan du låta fantasin flöda och använda utrymmet på olika sätt. Här är några uteplatsidéer för att få ut mesta möjliga av din utökade utomhusplats:

 • Skapa en utomhusmatsal: Placera ett matbord och stolar på trallgolvet för att skapa en elegant och bekväm utomhusmatsal. Perfekt för att njuta av middagar med familj och vänner under sommarmånaderna.
 • Skapa en lounge-området: Lägg till bekväma utomhussoffor och fåtöljer på trallgolvet för att skapa en avslappnad och mysig lounge-området. Perfekt för att koppla av och njuta av soliga dagar och svala kvällar.
 • Skapa en trädgårdsstudio: Om du är konstnärligt lagd kan du använda trallgolvet som en plats för att måla eller skapa konstverk. Lägg till en arbetsbänk, förvaring och bra belysning för att skapa en inspirerande trädgårdsstudio.

Oavsett hur du väljer att använda utrymmet, kommer ett trallgolv att lyfta din pergola till nästa nivå och ge dig en vacker och funktionell utomhusplats att njuta av under många år framöver.

Komplettera din pergola med tak

Om du vill skydda din pergola från väder och vind kan du komplettera den med ett tak för extra skydd och komfort. Här är några alternativ att överväga:

 1. Korrugerad plast: En kostnadseffektiv och enkel lösning är att använda korrugerad plast som takmaterial. Detta tåliga material är lätt att installera och skyddar mot regn och sol.
 2. Kanalskivor: Kanalskivor är ett populärt alternativ för tak på pergolor. De ger ett elegant och modernt utseende samtidigt som de ger skydd från regn och ger skugga.
 3. Segelduk: För en mer flexibel lösning kan du överväga en segelduk som tak. Denna typ av tak kan enkelt dras åt eller vikas ut beroende på väderförhållandena och ger en luftig och avslappnad känsla.

Kom ihåg att välja ett takmaterial som passar din pergolas stil och funktion. Att komplettera din pergola med tak ger inte bara extra skydd, utan kan också skapa en mer inbjudande och bekväm utomhusmiljö.

Det finns också andra tips och idéer för att förbättra din utomhusplats, såsom att plantera permanenta växter runt pergolan, lägga till ett lättillgängligt växthus för odling eller installera belysning för att skapa en stämningsfull atmosfär på kvällarna. Ta inspiration från källor som trädgårdsarkitekter och trädgårdsentusiaster för att skapa en trädgård som passar dina behov och önskemål.

Slutsats

Byggandet av en pergola är ett kreativt och givande trädgårdsprojekt som kan förvandla ditt utomhusområde på många sätt. Genom att följa några enkla tips kan du skapa en vacker och hållbar pergola som kommer att ge dig glädje och nytta under lång tid framöver.

Det första steget är att gjuta plintar för att skapa en stabil grund för din pergola. Genom att använda strävor eller spaljéväggar mellan vissa stolpar kan du ytterligare förstärka strukturen och säkerställa dess hållbarhet.

När det kommer till materialvalet är tryckimpregnerat virke det bästa alternativet för att minska underhåll och förlänga pergolans livslängd. Genom att laserbehandla virket med en silvergrå lasyr kan du snabbt få samma vackra åldrade look som naturligt åldrat virke.

Om du vill ha mer utrymme under din pergola kan du enkelt lägga till ett trallgolv genom att fästa regelverket i pergolastolparna. Detta ger dig möjlighet att skapa en utomhusplats där du kan njuta av både sol och skugga.

Avslutningsvis kan du komplettera din pergola med ett tak för att öka dess funktionalitet och skydd mot väder och vind. Det finns olika takalternativ att välja mellan, inklusive korrugerad plast, kanalskivor eller segelduk.

Byggandet av en pergola är inte bara ett trädgårdsprojekt, det är också en möjlighet att skapa en vacker och funktionell utomhusplats där du kan koppla av och njuta av naturen. Vi hoppas att dessa tips har gett dig inspiration och kunskap för att komma igång med ditt eget pergolabygge.

FAQ

Hur många plintar behövs för att bygga en pergola?

Antalet plintar som behövs beror på antalet stolpar i pergolan. Det är rekommenderat att gjuta en plint för varje stolpe.

Vilket material är bäst för en hållbar pergola?

För att få en hållbar pergola rekommenderas att använda tryckimpregnerat virke. Detta material minskar underhållsbehovet och har en livslängd på ca 20-30 år.

Kan jag lägga till ett trallgolv till min pergola?

Ja, det är möjligt att utöka din pergola med ett trallgolv. Genom att fästa reglarna i pergolastolparna kan du skapa en extra utomhusplats under pergolan.

Vilken typ av tak kan jag använda till min pergola?

Det finns olika takalternativ att välja mellan för din pergola, inklusive korrugerad plast, kanalskivor eller segelduk.

Vilka andra trädgårdsprojekt kan jag komplettera min pergola med?

Förutom att bygga en pergola kan du även överväga att plantera permanenta växter, skapa lättillgängliga växthus eller installera belysning i trädgården.