Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

7 enkla steg för att byta ut gamla handtag

I den här artikeln kommer vi att utforska sju enkla steg för att byta ut gamla handtag och ge dina möbler en ny känsla. Oavsett om det handlar om dörrhandtag, kökshandtag, skåphandtag eller handtag till andra möbler, kommer du att få praktiska tips på hur du kan uppdatera din inredning.

För att göra detta behöver du utvärdera dina befintliga handtag, välja rätt handtag för dina möbler, förbereda dina möbler för att byta handtag, montera de nya handtagen och testa och justera handtagen för att säkerställa att de fungerar korrekt.

reklam för NP Nilsson

Nyckelpunkter

 • Byta ut gamla handtag kan ge dina möbler en ny känsla.
 • Du behöver utvärdera dina befintliga handtag innan du byter ut dem.
 • Välj rätt handtag för varje typ av möbel och ta hänsyn till stilar och färger.
 • Förbered dina möbler genom att ta bort gamla handtag och rengöra ytan.
 • Följ tillverkarens instruktioner för att montera de nya handtagen och se till att de fungerar korrekt genom att testa och justera dem vid behov.

Utvärdera dina befintliga handtag

För att komma igång med att byta ut dina handtag är det viktigt att först utvärdera dina befintliga handtag. Gå igenom dina möbler och notera vilka handtag som är slitna eller behöver bytas ut. Det kan inkludera dörrhandtag, kökshandtag, skåphandtag eller andra möbelhandtag.

Tips: Ta gärna en bild av dina befintliga handtag för att ha som referens när du väljer nya handtag.

Förutom att ta en närmare titt på handtagen, är det också viktigt att utvärdera själva möbeln. Fundera över vilken stil och färg som skulle passa bäst. Tänk på att olika handtag kan passa bättre för olika möbler, såsom skåphandtag till en garderob eller kökshandtag till en kökslåda.

Genom att noga utvärdera dina befintliga handtag och möbler, kan du välja rätt handtag som passar både funktionellt och estetiskt. Detta kommer att ge dina möbler en ny känsla och skapa en uppdaterad look i ditt hem.

Välj rätt handtag för dina möbler

När du ska byta ut handtagen på dina möbler är det viktigt att välja rätt sort för att ge dem en ny och fräsch look. Beroende på vilken typ av möbel det är kan du behöva olika sorters handtag. För kökshandtag och skåphandtag kan det exempelvis vara bra att välja handtag som är enkla att rengöra och tål fukt. För möbelhandtag och garderobshandtag kan du välja mellan olika material såsom trä, metall eller plast.

Tänk på att ta hänsyn till stilen på din befintliga inredning när du väljer handtag. Om du vill ha en enhetlig look kan du välja handtag i samma färg och stil som din övriga inredning. Om du däremot vill ha en kontrast kan du välja handtag som sticker ut och skapar ett nytt fokus.

Vad du bör tänka på när du väljer handtag

 • Funktionalitet: Tänk på hur handtaget kommer att användas och välj ett som passar dina behov.
 • Stil: Välj handtag som passar in med din befintliga inredning.
 • Material: Välj ett material som passar för den typ av möbel handtaget ska sitta på.
 • Storlek: Se till att välja ett handtag som passar både storleken på möbeln och din hand.
 • Färg: Tänk på att välja en färg som passar med din befintliga inredning och som skapar den önskade effekten.

Genom att välja rätt handtag kan du enkelt ge dina möbler en ny och fräsch känsla. Ta dig tid att välja ut de handtag som passar dig bäst och ge dina möbler den uppdatering de förtjänar.

Förbered dina möbler för att byta handtag

Innan du kan byta ut handtagen behöver du förbereda dina möbler. Först och främst måste du ta bort de gamla handtagen. Ett enkelt verktyg som en skruvmejsel kan hjälpa dig med detta. Var noga med att inte skada ytan eller hålen under avlägsnandet av handtagen.

Med de gamla handtagen borttagna, är det tid att rengöra ytan. Använd en mjuk trasa och rengör försiktigt ytan runt hålen och lådorna. Detta är särskilt viktigt om det har funnits handtag som varit på plats under en längre tid.

När du har rengjort ytan är det dags att ta en titt på hålen efter de gamla handtagen. Se till att hålen är i gott skick och inte behöver lagas eller förstärkas. Om hålen är skadade, är det enklare att åtgärda problemet nu än att vänta tills de nya handtagen är monterade. Det kan vara att du behöver fylla igen hålen med träfyllning eller använda en borrhålsmaskin för att skapa nya.

När du är nöjd med att hålen är i gott skick är det dags att mäta hur långt ifrån varandra hålen sitter. Detta gör du för att säkerställa att de nya handtagen passar och sitter där du vill ha dem. Detta är särskilt viktigt om du har valt att byta ut handtagen med nya som inte har samma mått som de gamla handtagen.

Montera de nya handtagen

Nu är det dags att montera de nya handtagen på dina möbler. Först och främst är det viktigt att följa tillverkarens instruktioner noggrant för att säkerställa en korrekt installation. Beroende på vilken typ av handtag du har valt, kan monteringsprocessen variera något.

 • För kökshandtag eller skåphandtag, behöver du oftast en skruvmejsel för att fästa det nya handtaget på plats.
 • För möbelhandtag och båtshandtag, kanske du behöver använda borrmaskin för att göra hål för skruvarna.
 • För badrumshandtag, garderobshandtag och fönsterhandtag, kan du behöva använda en kombination av skruvmejsel och borrmaskin.

Se till att handtagen sitter fast ordentligt och att de är lätta att använda. Om något behöver justeras, se till att göra det innan du avslutar bytet. När du har monterat de nya handtagen kan du stolt visa upp dina uppdaterade möbler!

Testa och justera handtagen

Efter att du har monterat de nya handtagen är det viktigt att testa dem för att säkerställa att de fungerar korrekt. Prova att öppna och stänga dörrar, skåp eller lådor för att se till att handtagen sitter fast ordentligt och att de är lätta att använda.

Om du märker några problem, till exempel att handtagen inte sitter fast ordentligt eller att de gnisslar när du öppnar eller stänger en dörr, behöver du justera dem för att lösa problemen. Justera skruvarna på baksidan av handtagen med en skruvmejsel tills de sitter fast ordentligt utan att vara för hårda eller för lätta att vrida.

Genom att testa och justera handtagen innan du avslutar bytet kan du undvika problem i framtiden och se till att dina nya handtag fungerar perfekt.

Slutsats

Att byta ut handtag på dina möbler är ett enkelt sätt att ge dem en ny känsla. Genom att följa de sju stegen som vi har utforskat i den här artikeln kan du enkelt uppdatera dina dörrhandtag, kökshandtag, skåphandtag och andra möbelhandtag.

Ett viktigt steg i processen är att utvärdera dina befintliga handtag och välja rätt handtag för dina möbler. Det är också viktigt att förbereda dina möbler genom att ta bort de gamla handtagen och rengöra ytan.

Efter att ha monterat de nya handtagen är det viktigt att testa dem och se till att de fungerar korrekt. Om något behöver justeras, se till att göra det innan du avslutar bytet.

Så varför inte ta tag i dina gamla handtag och ge dina möbler en ny look idag? Med dessa enkla steg kan du enkelt och snabbt uppdatera dina möbler och skapa en mer modern och fräsch inredning. Så låt inte dina gamla handtag hindra dig från att skapa det utrymme du vill ha!

FAQ

Vilka typer av handtag kan jag byta ut?

Du kan byta ut alla typer av handtag, inklusive dörrhandtag, kökshandtag, möbelhandtag, skåphandtag, båtshandtag, badrumshandtag, garderobshandtag och fönsterhandtag.

Varför bör jag byta ut mina handtag?

Genom att byta ut dina handtag kan du ge dina möbler en ny känsla och uppdatera din inredning utan att behöva köpa helt nya möbler.

Hur vet jag vilka handtag som behöver bytas ut?

Gå igenom dina möbler och notera vilka handtag som är slitna eller behöver bytas ut. Det kan inkludera dörrhandtag, kökshandtag, skåphandtag eller andra möbelhandtag.

Finns det olika stilar och färger att välja mellan?

Ja, det finns olika stilar och färger att välja mellan när det gäller handtag. Välj en stil och färg som passar in med din befintliga inredning.

Hur förbereder jag mina möbler för att byta handtag?

Innan du kan byta ut handtagen behöver du förbereda dina möbler. Ta bort de gamla handtagen och rengör ytan. Se till att eventuella hål efter de gamla handtagen är i gott skick och behöver inte lagas eller förstärkas.

Hur monterar jag de nya handtagen?

Följ tillverkarens instruktioner för att säkerställa korrekt installation av de nya handtagen. Monteringsprocessen kan variera beroende på vilken typ av handtag du har valt.

Hur testar jag och justerar handtagen?

Efter att ha monterat de nya handtagen är det viktigt att testa dem och se till att de fungerar korrekt. Se till att de sitter fast ordentligt och att de är lätta att använda. Om något behöver justeras, se till att göra det innan du avslutar bytet.