Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

7 Tips: Pool ovan mark

Vill du bygga in en pool ovan mark? Här är 7 värdefulla tips för att hjälpa dig på vägen. Vi kommer att täcka allt från design och konstruktion till installation och underhåll av poolen.

Viktiga punkter att komma ihåg:

 • Ovanmarkspooler är självbärande och kan byggas in i altandäcket för att ge intrycket av en nedgrävd pool.
 • Kolla om bygglov krävs för staketet kring poolen eller om marknivån förändras avsevärt. Kontakta byggnadsnämnden för information.
 • Placera poolen nära huset för att undvika långa vattenledningar och eldragningar.
 • Förbered poolen inför vintern genom att rengöra, backspola filtret, bryta elektriciteten, ta ur silkorg och klafflucka, ta ur belysningsinsatser, dränera filtertanken, tillsätt algmedel och chockklorera vattnet.
 • Poolen bör placeras på ett stabilt underlag och cellplast kan användas för att jämna ut ytan.
 • Ovanmarkspooler i stål anses vara bäst på grund av dess robusta och tåliga material.
 • Poolen kan integreras i altanen för att skapa en snyggare look, men se till att ge poolen utrymme att röra sig för att undvika skador.

Vad är en ovanmarkspool och varför välja den?

Innan vi dyker in i detaljerna är det viktigt att förstå vad en ovanmarkspool faktiskt är och varför människor väljer att bygga in dem. En ovanmarkspool är en pool som inte är nedgrävd i marken utan snarare placeras ovanpå markytan. Dessa pooler är självbärande och kräver ingen stöttning längsmed väggarna, vilket gör dem enklare att installera och underhålla.

reklam för NP Nilsson

Det finns flera anledningar till varför människor väljer att bygga in en ovanmarkspool istället för en nedgrävd pool. För det första är de oftast mer kostnadseffektiva att installera eftersom de inte kräver lika mycket markarbeten eller konstruktion av poolen. Dessutom kan de byggas in i altandäcket för att skapa en mer enhetlig och attraktiv design.

En annan fördel med ovanmarkspooler är att de kan vara enklare att flytta eller ta bort om du skulle vilja ändra placeringen i framtiden. Detta ger dig mer flexibilitet och möjlighet att anpassa din utomhusmiljö efter dina behov och önskemål.

Fördelarna med ovanmarkspooler i stål

När det gäller materialval för ovanmarkspooler anses stål vara det bästa alternativet. Stålpooler är kända för sin hållbarhet och robusthet, vilket gör dem motståndskraftiga mot korrosion och påverkan från väder och klimat. De är också relativt enkla att installera och underhålla, vilket gör dem till ett populärt val bland poolbyggare.

Att bygga in en pool ovan mark kan vara ett utmärkt alternativ för att skapa en underhållande och avkopplande utomhusmiljö. Genom att använda rätt material, följa säkerhetsregler och ta hand om poolen ordentligt kan du njuta av den i många år framöver.

Bygglov och säkerhetsregler för pooler ovan mark

Innan du börjar bygga in din pool ovan mark är det viktigt att du är medveten om eventuella byggnadsregler och säkerhetskrav. Här är några tips och riktlinjer som kan hjälpa dig att hålla dig inom lagens gränser och säkerställa en trygg poolmiljö.

Bygglov:

För att undvika eventuella problem och böter är det viktigt att du känner till reglerna för bygglov innan du påbörjar poolbyggnationen. I vissa fall kan du behöva ansöka om bygglov beroende på poolens höjd och omkringliggande staket. Det bästa sättet att få information om vilka regler som gäller för ditt område är att kontakta byggnadsnämnden i din kommun. De kan ge dig råd och vägledning om eventuella tillstånd som krävs och vilka säkerhetsåtgärder som behöver vidtas.

Säkerhetsregler:

För att hålla din pool säker är det viktigt att följa några grundläggande säkerhetsregler. Här är några tips att tänka på:

 • Se till att poolområdet är ordentligt inhägnat, gärna med ett staket eller ett skyddande stängsel för att förhindra oavsiktlig tillgång till poolen.
 • Kontrollera att poolens trappa eller stege är säkert monterad och att den är tillräckligt stabil för att klara av belastningen.
 • Installera en poolskyddsanordning, som en poolskyddstäckning eller ett poolnät, för att förhindra olycksfall och oavsiktliga fall i poolen.
 • Se till att det finns en tydlig och läsbar varningsskylt vid poolområdet för att informera om säkerhetsregler och förhindra olyckor.
 • Övervaka alltid barn och oerfarna simmare när de är i närheten av poolen och se till att de alltid simmar med en ansvarsfull vuxen närvarande.
 • Ha alltid nödvändiga räddningsredskap, som ett kastrep eller en livboj, tillgängliga vid poolen.

Genom att följa dessa byggnadsregler och säkerhetsåtgärder kan du skapa en trygg och säker poolmiljö för dig och din familj att njuta av.

Placering och förberedelse av poolen

Placeringen av din pool ovan mark spelar en viktig roll för att få ut det mesta av din utomhusyta. Här är några tips för att hjälpa dig välja rätt plats och förbereda området för installationen:

 1. Bygga in pool ovan mark: En fördel med ovanmarkspooler är att de är självbärande och inte kräver stöttning längsmed väggarna. Du kan också bygga in poolen i ditt altandäck för att skapa intrycket av en nedgrävd pool.
 2. Bygga in pool ovan mark: Kontrollera om bygglov krävs för din pool. Det kan bero på faktorer som höjden på staketet runt poolen eller förändringar i marknivån. Ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun för att få information om vilka regler som gäller.
 3. Poolinstallation: Placera poolen nära ditt hus för att minska avståndet och undvika att behöva dra vattenledningar och el långt ut på gräsmattan. Det blir både praktiskt och estetiskt tilltalande.

För att förbereda poolen inför vintern, följ dessa steg:

 1. Poolunderhåll: Rengör väggarna och golvet i poolen noggrant. Backspola filtret för att ta bort smuts och partiklar.
 2. Poolinstallation: Bryt elektriciteten till huvudcentralen och se till att alla elanslutningar är avstängda.
 3. Poolkonstruktion: Ta ur silkorg och klafflucka från bräddavloppet för att undvika att de fryser ihop och skadas under vintern. Ta även ur belysningsinsatser.
 4. Poolunderhåll: Dränera filtertanken för att undvika skador på pump och filter vid eventuell frost.
 5. Poolunderhåll: Tillsätt algmedel och chockklorera vattnet innan du täcker över poolen. Detta hjälper till att hålla vattnet klart och rent under vintermånaderna.
 6. Poolkonstruktion: Täck över poolen med en vinterduka eller presenning för att skydda den från snö och kyla.

När du placerar poolen på ett stabilt underlag, gräv ut en utrymme under poolen och fyll det med sand eller stenmjöl. Lägg sedan ett lager cellplast för att skapa en jämn och stabil yta. Detta minskar risken för ojämnheter och sättningar.

Om du vill skapa en snyggare och mer integrerad look kan du även bygga in poolen i ditt altanområde. Se dock till att lämna tillräckligt med utrymme runt poolen för att undvika skador på poolväggarna när marken rör sig.

Vinterunderhåll av poolen

När vintern närmar sig är det viktigt att korrekt förbereda din pool ovan mark för att undvika skador och förlänga dess livslängd. Här är några tips för att säkerställa att din pool överlever den kalla årstiden:

 1. Rengör poolens väggar och golv noggrant för att ta bort smuts och föroreningar. Detta hjälper till att förhindra färgförändringar och korrosion på poolens yta.
 2. Backspola filtret för att avlägsna eventuella orenheter och förhindra igensättning. Ett rent filter ökar poolens prestanda och vattenkvalitet under vintern.
 3. Bryt elektriciteten till huvudcentralen för att undvika eventuella problem med elanslutningen under vintern.
 4. Ta ur silkorg och klafflucka från bräddavloppet för att förhindra att dessa delar skadas av isbildning.
 5. Ta ur belysningsinsatser och förvara dem på en trygg plats för att undvika skador eller förlust.
 6. Dränera filtertanken för att förhindra skador som kan orsakas av frysning av vatten.
 7. Tillsätt algmedel och chockklorera vattnet för att hålla det rent och fritt från alger och bakterier under vintern.
 8. Täck över poolen med en avsedd pooltäckning för att skydda den från snö, is och andra vinterförhållanden.

Genom att följa dessa tips och ta hand om din pool under vintern kan du säkerställa att den är i bra skick när våren kommer och att den fortsätter att ge dig och din familj njutning under många år framöver.

Fördelar med ovanmarkspooler i stål

När du väljer material till din ovanmarkspool finns det flera alternativ att överväga, men stål är ofta det mest populära valet. Ovanmarkspooler i stål erbjuder flera fördelar som gör dem till ett attraktivt val för många poolägare.

Hållbarhet och styrka

Ovanmarkspooler i stål är kända för sin pålitliga hållbarhet och styrka. Stålet är ett robust material som kan motstå påfrestningar från vatten, väderförhållanden och användning över tid. Detta gör att poolen kan behålla sin struktur och funktionalitet under lång tid.

Enkel installation och underhåll

Stålpooler är relativt enkla att installera och kräver inte mycket underhåll. Detta gör dem till ett bekvämt val för poolägare som inte vill lägga ner mycket tid och energi på poolens skötsel. Stålmaterialets egenskaper gör dem också motståndskraftiga mot korrosion och rost, vilket minskar behovet av reparationer och underhåll.

 • Robust och tåligt material
 • Enkel installation och underhåll
 • Motståndskraftig mot korrosion och rost

Stålpooler är ett pålitligt och långsiktigt val för poolägare som söker hållbarhet och praktiskhet. Med deras robusta konstruktion och enkla underhåll är de idealiska för att förbättra din sommarupplevelse.

När du överväger att bygga in en pool ovan mark är det viktigt att välja rätt material. Ovanmarkspooler i stål erbjuder hållbarhet, enkel installation och minimalt underhåll. Genom att välja en stålpool kan du vara säker på att du investerar i en pool som kommer att ge dig glädje och njutning i många år framöver.

Sammanfattning

Att bygga in en pool ovan mark kan vara en spännande läggning till din utomhusyta. Med rätt planering och förberedelse kan du skapa en fantastisk plats att njuta av sommaren. Här är några tips som kan hjälpa dig på vägen:

Ovanmarkspooler är självbärande och kräver ingen stöttning längsmed väggarna. De kan byggas in i altandäcket för att ge intrycket av en nedgrävd pool.

Genom att välja en ovanmarkspool kan du få utseendet av en nedgrävd pool utan behovet av omfattande byggnadsarbete. Poolen är självbärande och behöver ingen stöttning längsmed väggarna. Det gör dem till ett flexibelt alternativ som kan byggas in i ditt altandäck för att skapa en sömlös integrering med din utomhusmiljö.

Bygglov kan krävas beroende på höjden på staketet runt poolen eller om marknivån förändras avsevärt. Kontakta byggnadsnämnden i kommunen för att få information om reglerna.

Innan du påbörjar byggnationen av din pool ovan mark är det viktigt att undersöka om bygglov krävs. Reglerna kan variera beroende på höjden på staketet runt poolen eller om marknivån förändras avsevärt. För att vara på den säkra sidan, kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få relevant information och tillstånd.

Placera poolen nära huset för att minska avståndet och undvika att dra vattenledningar och el långt ut på gräsmattan.

En smart placering av din pool ovan mark är nära huset. Detta minskar avståndet och gör det enklare att dra vattenledningar och el från befintliga anslutningar. Genom att undvika att dra långa kablar och rör längs med gräsmattan kan du spara tid och undvika onödigt arbete.

Förbered poolen inför vintern genom att rengöra väggarna och golvet, backspola filtret, bryta elektriciteten till huvudcentralen, ta ur silkorg och klafflucka från bräddavloppet, ta ur belysningsinsatser, dränera filtertanken, tillsätt algmedel och chockklorera vattnet. Täck över poolen för att skydda den från snö och kyla.

Vinterunderhåll är viktigt för att skydda din pool ovan mark under de kalla månaderna. Innan vintern kommer, se till att rengöra väggarna och golvet, backspola filtret, bryta elektriciteten till huvudcentralen, ta ur silkorg och klafflucka från bräddavloppet, ta ur belysningsinsatser, dränera filtertanken, tillsätt algmedel och chockklorera vattnet. Täck sedan över poolen med en lämplig poolskydd för att skydda den från snö och kyla.

Poolen ska placeras på ett stabilt underlag, gräv ut en utrymme under poolen och fyll med sand eller stenmjöl innan du lägger ett lager cellplast.

För att säkerställa en stabil och säker placering av din pool ovan mark är det viktigt att förbereda underlaget ordentligt. Gräv ut en utrymme under poolen och fyll med sand eller stenmjöl för att skapa en jämn yta. Lägg sedan ett lager cellplast för att skydda poolens botten och förhindra eventuella problem med markfuktighet.

Ovanmarkspooler i stål anses vara bäst på grund av dess robusta och tåliga material.

När du väljer material till din ovanmarkspool är stål det bästa alternativet. Ovanmarkspooler i stål är kända för sin robusthet och tålighet. De kan stå emot påfrestningar från vatten, väder och användning under lång tid. Så om du vill investera i en pool som kommer att hålla länge och ge dig många somrar av glädje, är en ovanmarkspool i stål det bästa valet.

Poolen kan byggas in i altanen för att skapa en snyggare och mer integrerad look. Se till att låta poolen ha utrymme att röra sig i för att undvika skador på poolväggarna.

Om du vill skapa en snyggare och mer integrerad look kan du bygga in din ovanmarkspool i altanen. Detta ger en elegant och stilren design. Se dock till att låta poolen ha tillräckligt med utrymme att röra sig i för att undvika skador på poolväggarna. Planera noggrant och se till att poolen har tillräckligt med utrymme för expansion och sammandragning.

FAQ

Vad är en ovanmarkspool och varför välja den?

En ovanmarkspool är en pool som inte grävs ner i marken utan istället placeras ovanpå marknivå. Det kan vara ett bra alternativ för de som inte vill genomföra en omfattande poolkonstruktion eller som vill ha en mer tillfällig pool. Ovanmarkspooler är självbärande och kan byggas in i altandäcket för att ge intrycket av en nedgrävd pool.

Vilka bygglov och säkerhetsregler gäller för pooler ovan mark?

Krav på bygglov kan variera beroende på höjden på staketet runt poolen eller om marknivån förändras avsevärt. Det är viktigt att kontakta byggnadsnämnden i kommunen för att få information om de specifika regler som gäller. När det gäller säkerhetsregler är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer och se till att poolen är säkrad med exempelvis ett låsbart staket eller poolskydd för att förhindra olyckor.

Var ska jag placera poolen och hur förbereder jag området?

För att minska avståndet och undvika att dra vattenledningar och el långt ut på gräsmattan är det bäst att placera poolen nära huset. Det är också viktigt att välja ett stabilt underlag för poolen. Gräv ut en utrymme under poolen och fyll med sand eller stenmjöl innan du lägger ett lager cellplast för att få en stabil grund.

Hur ska jag underhålla poolen under vintern?

Förbered poolen inför vintern genom att rengöra väggarna och golvet, backspola filtret, bryta elektriciteten till huvudcentralen, ta ur silkorg och klafflucka från bräddavloppet, ta ur belysningsinsatser, dränera filtertanken, tillsätt algmedel och chockklorera vattnet. Täck över poolen för att skydda den från snö och kyla.

Vilka fördelar har ovanmarkspooler i stål?

Ovanmarkspooler i stål anses vara bäst på grund av dess robusta och tåliga material. Stålpooler erbjuder en hög hållbarhet och kan motstå påfrestningar från väder och vatten under många år. De är också enkla att rengöra och underhålla.

Vad är viktigt att tänka på vid integration av poolen i altanen?

Om du vill bygga in poolen i altanen för att skapa en snyggare och mer integrerad look är det viktigt att låta poolen ha utrymme att röra sig i för att undvika skador på poolväggarna. Det kan vara en bra idé att konsultera en poolbyggare eller poolentreprenör för att få råd om den bästa integrationslösningen för din specifika pool och altan.

Sammanfattning

Genom att följa dessa 7 tips kan du bygga in en pool ovan mark på ett framgångsrikt sätt. Kom ihåg att välja rätt placering, förbereda området ordentligt och följa tillverkarens rekommendationer för underhåll och säkerhet. En ovanmarkspool kan vara ett bra alternativ för att njuta av den härliga poolupplevelsen utan att behöva genomföra en omfattande poolkonstruktion.