Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Allt du behöver veta om plåttak

Välkommen till vår omfattande guide om plåttak! I denna artikel kommer vi att utforska allt du behöver veta om materialval, installation och underhåll av plåttak. Ett välkonstruerat och välskött plåttak kan vara en långsiktig och hållbar lösning för ditt tak.

Vi kommer att ge dig djupgående information och värdefulla insikter för att hjälpa dig att fatta informerade beslut när det gäller ditt tak.

reklam för NP Nilsson
närbild på takplåt
Hus med modern taksiluett av takplåt

Material för plåttak

Stål

Stål är ett av de vanligaste materialen som används för plåttak. Det erbjuder hållbarhet och styrka samtidigt som det är relativt kostnadseffektivt. Ståltak är vanligtvis behandlade med en zinkbeläggning för att förhindra korrosion. Det finns olika tjocklekar och stilar tillgängliga för att passa olika estetiska preferenser.

Aluminium

Aluminium är ett lättviktigt och korrosionsbeständigt material som är perfekt för plåttak. Det är också en miljövänligare alternativ eftersom det är återvinningsbart. Aluminiumtak kräver minimalt underhåll och kan vara ett utmärkt val för husägare som vill ha ett hållbart och attraktivt tak.

Koppar

Koppar är ett premiummaterial för plåttak som erbjuder en unik estetisk appell. Med tiden utvecklar koppartak en vacker patina som ger en karakteristisk look till ditt hem. Koppar är extremt hållbart och kan hålla i flera årtionden med minimalt underhåll. Det är dock viktigt att notera att koppartak tenderar att vara dyrare än andra alternativ.

För- och nackdelar med plåttak

Fördelar

 • Lång hållbarhet: Plåttak kan hålla i upp till 50 år eller mer med rätt underhåll.

 • Brandsäkerhet: Plåt är ett icke-brännbart material och ger ett extra lager av brandsäkerhet för ditt hem.

 • Lättviktigt: Plåttak är lättare än många andra takmaterial, vilket minskar påfrestningen på takstrukturen.

 • Miljövänligt: Många plåttak är tillverkade av återvunnet material och kan återvinnas i slutet av sin livslängd.

Nackdelar

 • Kostnad: Vissa typer av plåttak kan vara dyrare än traditionella takmaterial.

 • Buller: Plåttak kan vara mer benägna att låta regnljud än andra takmaterial, men detta kan åtgärdas med rätt isolering.

Installation av plåttak

Installationen av plåttak kräver noggrannhet och yrkeskunskap för att uppnå ett optimalt resultat. Här är några viktiga steg i installationsprocessen:

 1. Förberedelse av taket: Det befintliga taket måste inspekteras och förberedas noggrant. Det kan innefatta borttagning av gammalt takmaterial, reparation av eventuella skador och förstärkning av takstrukturen om det behövs.

 2. Underlag: Ett robust och välisolerat underlag är viktigt för att säkerställa hållbarheten hos plåttaket. Vanliga material som används som underlag inkluderar plywood eller OSB-skivor.

 3. Installation av plåttak: Plåttaket installeras i sektioner och säkras på plats med skruvar eller nitar. Det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar och använda lämpliga säkerhetsåtgärder under installationen.

 4. Tätningsmedel och detaljer: För att säkerställa ett vattentätt tak är det viktigt att använda lämpliga tätningsmedel och korrekt installera detaljer som takfönster, skorstenar och ventilationsrör.

enkelt takplåt med målnig himmel
Närbild på takplåt med målnig blå himmel

Underhåll av plåttak

Att regelbundet underhålla ditt plåttak kan förlänga dess livslängd och hålla det i gott skick. Här är några viktiga underhållsåtgärder att tänka på:

 • Inspektion: Utför regelbundna visuella inspektioner av ditt tak för att identifiera eventuella skador eller slitage. Se efter bucklor, korrosion eller lösna skruvar.

 • Rengöring: Om ditt plåttak blir smutsigt eller har ansamlingar av blad eller skräp, rengör det noggrant med mild tvållösning och en mjuk borste. Undvik att använda högtryckstvätt, då detta kan skada beläggningen.

 • Underhåll av detaljer: Se över takdetaljer som takavvattningssystem och ventilationsöppningar regelbundet för att säkerställa att de är i gott skick och fungerar som de ska.

 • Reparation av skador: Om du upptäcker några skador på ditt plåttak, såsom bucklor eller hål, kontakta en professionell takläggare för att utföra reparationerna. Att åtgärda skador i tid kan förhindra mer omfattande problem i framtiden.

Vi har nu gått igenom allt du behöver veta om plåttak, inklusive materialval, installation och underhåll. Ett plåttak kan vara en utmärkt investering för ditt hem med dess långvariga hållbarhet och brandsäkerhet.

Kom ihåg att välja rätt material för dina behov och anlita en erfaren takläggare för att säkerställa en korrekt installation. Genom att regelbundet underhålla ditt plåttak kan du förlänga dess livslängd och bevara dess skönhet.

Vanliga frågor om plåttak