Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arbetshandskar: Skyddsutrustning för alla jobb

Arbetshandskar är en avgörande del av skyddsutrustningen för att säkerställa säkerheten och produktiviteten på arbetsplatser. Oavsett vilken typ av arbete du utför är det viktigt att använda rätt typ av arbetshandskar för att skydda händerna från skador och faror. Arbetshandskar finns i olika material och utföranden, utformade för att passa olika arbetsförhållanden och krav. I den här artikeln kommer vi att utforska betydelsen av arbetshandskar och varför de är den perfekta skyddsutrustningen för alla typer av arbete.

Varför är arbetshandskar viktiga?

Arbetshandskar spelar en avgörande roll när det gäller att skydda händerna från skador och faror på arbetsplatsen. Händerna är ofta utsatta för olika risker, som skärskador, brännskador, kemikalier, smuts, vibrationer och mycket mer. Genom att bära lämpliga arbetshandskar kan man minimera risken för skador och skapa en säkrare arbetsmiljö.

reklam för NP Nilsson

Säkerhetsfördelar med arbetshandskar

Att använda arbetshandskar ger en rad säkerhetsfördelar för arbetstagare. Här är några av de viktigaste fördelarna:

  1. Skydd mot skärskador: Arbetshandskar tillverkade av slitstarka material som nitril eller läder kan skydda händerna från skärskador vid hantering av vassa föremål eller verktyg.

  2. Motstånd mot kemikalier: För arbetsmiljöer där det finns risk för kontakt med farliga kemikalier är det viktigt att använda arbetshandskar som är kemikaliebeständiga. Sådana handskar skapar en barriär mellan huden och de skadliga ämnena.

  3. Motstånd mot värme och eld: Vissa arbetshandskar är speciellt utformade för att skydda händerna mot höga temperaturer och risker för brännskador. Dessa handskar är oumbärliga för yrken som involverar arbete med eld eller heta ytor.

  4. Minskar vibrationer: Arbetshandskar med vaddering eller gelinlägg kan hjälpa till att minska effekterna av vibrationer från verktyg eller maskiner, vilket minskar risken för vibrationsskador som exempelvis hand-armvibrationssyndrom (HAVS).

  5. Hygien och skydd mot smuts: Arbetshandskar kan även användas för att skydda händerna från att komma i kontakt med smuts, olja, och andra föroreningar. Detta är särskilt viktigt inom branscher som livsmedelsindustrin eller sjukvården.

Olika typer av arbetshandskar

Det finns en mängd olika typer av arbetshandskar, var och en avsedd för specifika ändamål och arbetsmiljöer. Här är några vanliga typer av arbetshandskar:

Läderhandskar

Läderhandskar är kända för sin hållbarhet och motståndskraft mot skärskador och rivning. De är idealiska för arbetsuppgifter som involverar hantering av grova material eller verktyg. Läderhandskar erbjuder också utmärkt grepp och skydd mot värme.

Nitrilhandskar

Nitrilhandskar är tillverkade av ett syntetiskt gummi och är kända för sin kemikaliebeständighet. De används ofta inom vård- och läkemedelsindustrin, laboratorier och andra miljöer där det finns risk för exponering för farliga ämnen. Nitrilhandskar är också allergivänliga.

Vinylhandskar

Vinylhandskar är prisvärda och lättanvända handskar som vanligtvis används inom vårdsektorn och andra arbetsmiljöer där det krävs begränsat skydd mot kemikalier och smuts. De är inte så starka som nitrilhandskar eller läderhandskar, men de är bekväma att bära under korta perioder.

Kemikaliebeständiga handskar

Kemikaliebeständiga handskar är speciellt utformade för att skydda mot kemiska risker. De kan vara tillverkade av olika material som nitril, latex eller PVC och erbjuder en stark barriär mot kemikalier och farliga ämnen.

Arbetshandskar med grepp

Arbetshandskar med grepp har en strukturerad yta eller beläggning som ger ett bättre grepp om verktyg, material eller föremål. De är användbara inom konstruktion, mekanik och andra yrken där ett säkert grepp är avgörande.

Arbetshandskar är utan tvekan den perfekta skyddsutrustningen för alla typer av arbete. De skyddar händerna mot skärskador, kemikalier, värme, vibrationer och smuts. Genom att välja rätt typ av arbetshandskar för din arbetsmiljö kan du skapa en säkrare och mer produktiv arbetsplats.

Arbetshandskar är oumbärliga när det kommer till att skydda händerna från skador och faror på arbetsplatsen. Genom att använda rätt typ av arbetshandskar för ditt specifika arbete kan du minimera risken för skador och skapa en säkrare arbetsmiljö. Var noga med att välja handskar som passar dina behov och följ tillverkarens rekommendationer för underhåll och utbyte. Kom ihåg att dina händer är värdefulla och förtjänar den bästa möjliga skyddsutrustningen.

Se även: Skyddsskor: En nödvändig utrustning för din säkerhet

Vanliga frågor om arbetshandskar