Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bygg din egen vägghängda skohylla på 7 steg

Letar du efter en praktisk och platsbesparande lösning för att organisera dina skor? Varför inte bygga din egen skohylla för väggen? Med sju enkla steg kan du skapa en personlig och funktionell skohylla som passar perfekt i hallen.

skohylla vägghängd

Förutom att en vägghängd skohylla sparar utrymme i hallen, kan den också vara en snygg och stilren inredningsdetalj. Genom att följa våra detaljerade instruktioner kan du bygga din egen skohylla för väggen på nolltid.

reklam för NP Nilsson

Nyckelpunkter:

 • En vägghängd skohylla är en praktisk och platsbesparande lösning för att organisera dina skor.
 • Genom att bygga din egen skohylla kan du skapa en personlig och stilren inredningsdetalj.
 • Följ våra sju enkla steg för att bygga din egen skohylla för väggen.
 • En vägghängd skohylla är en bra lösning för små hallar eller andra trånga utrymmen.
 • En välbyggd skohylla för väggen kan hålla dina skor organiserade och skyddade från smuts och damm.

Material och verktyg

För att bygga din vägghängda skohylla behöver du samla följande material och verktyg:

 • En skohylla för vägg eller skohylla i väggen
 • Träbräder
 • Konsoler
 • Skruvar och pluggar
 • Skruvdragare
 • Såg
 • Måttband
 • Penna
 • Nivå

Skohylla för vägg eller skohylla i väggen

Det första du behöver införskaffa är en skohylla för vägg eller skohylla i väggen. Du kan välja mellan olika material, såsom trä eller metall, och olika storlekar beroende på hur många skor du har eller planerar att förvara på hyllan.

Det är viktigt att välja en stabil skohylla som är lämplig för väggmontering. Se till att den är tillräckligt stark för att bära vikten av skorna som ska förvaras på hyllan.

Övriga tillbehör

För att montera skohyllan på väggen behöver du träbräder, konsoler, skruvar och pluggar. Träbräderna kommer att fungera som hylla och konsolerna som stöd för att fästa hyllan på väggen. Se till att välja tillbehör som är lämpliga för användning tillsammans med din skohylla.

Steg-för-steg instruktioner

Nu när du har allt material redo, kan du börja bygga din vägghängda skohylla. Följ dessa sju steg för att skapa den perfekta skohyllan för hallen.

Steg 1: Mät och planera

Börja med att mäta det område där du vill ha din skohylla och planera hur många skor den behöver rymma. Använda dessa mått för att skapa en ritning och bestäm de exakta måtten för varje del av din hylla.

Steg 2: Skär träet till storlek

När du har ritat din plan kan du börja skära ditt trä till de storlekar du behöver. Se till att du har tillräckligt med trä för alla delar och att de är i rätt storlek. Använda ett såg och en vinkelhake för att få till exakt mått.

Steg 3: Borra hål

När du har skurit dina träbitar är det dags att borra hål för skruvarna. Markera var du vill att varje bit ska gå och använda en borr för att skapa pilot hål. Detta gör det lättare att senare fästa skruvarna i träet.

Steg 4: Sätt ihop hyllan

När du har borrat hålen, kan du börja sätta ihop hyllan. Fäst varje bit med hjälp av träskruvar och kontrollera att hyllan är stabil och håller vägghängde skor utan att riskera att falla ner.

Steg 5: Fäst upphängningsanordningen

För att hänga upp hyllan på väggen, behöver du använda en vägghängningsanordning. Placera dina beslag på baksidan av hyllan enligt instruktionerna och skruva sedan fast dem i väggen för att fästa hyllan.

Steg 6: Måla eller bestryk hyllan

När hyllan är klar kan du måla eller bestryka den för att ge den en personlig touch. Använda sandpapper för att jämna ut ytan och se till att ytan är ren och fri från damm innan du målar eller bestryker den. Låt färgen torka helt innan du går vidare till nästa steg.

Steg 7: Skoförvaring

När du har hängt upp din vägghängda skohylla kan du börja förvara dina skor på den. Placera skorna på hyllan och njut av din egenbyggda och praktiska skohylla.

Designa din skohylla

Nu när du har byggt din vägghängda skohylla är det dags att göra den personlig genom att designa den. En av fördelarna med att bygga din egen skohylla är att du kan anpassa den till din personliga stil och matcha den med resten av inredningen i hallen.

Tips: Innan du börjar designa din skohylla, ta en titt på olika stilar och färgscheman för att hitta inspiration. Du kan också förbereda en skiss för att visualisera slutresultatet.

Skohylla design

När du har bestämt dig för designen kan du börja utföra den. Du kan använda färg, tapet eller andra material för att ge din skohylla en unik look. Om du väljer att använda färg, se till att det är en färg som matchar resten av rummet.

Tips: Om du vill att din skohylla ska vara extra praktisk kan du använda krokar eller hängare för att hänga upp väskor eller ytterkläder.

Sist men inte minst, se till att din design inte påverkar funktionaliteten av din skohylla. Din skohylla ska fortfarande vara praktisk och enkel att använda även efter att du har designat den.

Slutsats

Att ha en skohylla för hallen är ett smart och praktiskt sätt att hålla skorna organiserade och ur vägen. Med hjälp av vår guide kan du nu bygga din egen vägghängda skohylla och skapa en stilren och praktisk skoförvaring för ditt hem.

En vägghängd skohylla är särskilt fördelaktigt för mindre utrymmen eftersom den inte tar upp golvyta. Dessutom ger en vägghängd skohylla ett rent och organiserat intryck till din hall.

Undvik röran

Genom att skapa en skohylla för hallen kan du undvika röran som skor annars orsakar. Skorna kan enkelt organiseras och förvaras på ett smart sätt med en vägghängd skohylla.

Låt kreativiteten flöda

Efter att ha byggt din vägghängda skohylla är det dags att låta kreativiteten flöda. Utforska olika designs och färgscheman för att skapa en skohylla som passar din hall och din personliga stil. En skohylla behöver inte bara vara praktisk, den kan också vara en dekorativ del av hemmet.

Sammanfattningsvis, en vägghängd skohylla är en praktisk lösning för skoförvaring i hallen. Följ våra instruktioner och bygg din egen skohylla för hallen idag!

FAQ

Vilka material behöver jag för att bygga en vägghängd skohylla?

För att bygga en vägghängd skohylla behöver du en skohylla för vägg, träreglar, skruvar, en borr, en skruvdragare och en såg.

Hur fäster jag skohyllan på väggen?

För att fästa skohyllan på väggen behöver du skruva träreglarna i väggen och sedan placera skohyllan ovanpå dem. Se till att använda rätt typ av skruvar och att reglarna är ordentligt fästa i väggen.

Hur många skor kan en vägghängd skohylla hålla?

Det beror på storleken och designen av skohyllan, men en vägghängd skohylla kan vanligtvis hålla mellan 10-15 par skor.

Kan jag anpassa designen på min vägghängda skohylla?

Absolut! Efter att du har byggt själva skohyllan kan du anpassa den efter din egen personliga stil och behov. Måla den i en färg som passar din inredning eller lägg till dekorativa detaljer för att göra den unik.

Kan jag använda en vägghängd skohylla i andra rum än hallen?

Ja, en vägghängd skohylla kan användas i olika rum beroende på dina behov. Den kan vara lika praktisk i sovrummet eller i ett förråd för att förvara skor på ett smart sätt.