Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bygg en pizzaugn i trädgården: En DIY-guide

Att kunna bjuda vänner och familj på hemgjord pizza är något som uppskattas av många. Men istället för att använda en vanlig ugn kan du bygga din alldeles egna pizzaugn i trädgården för att få en riktig Neapolitansk pizza.

I detta avsnitt kommer vi att guida dig genom processen av att bygga en pizzaugn i din trädgård. Vi kommer att titta på olika alternativ, inklusive att använda en pizzaugnsbyggsats eller att bygga en helt hemmagjord pizzaugn. Följ med oss när vi tar dig genom processen och hjälper dig att skapa din favorit italienska rätt hemma!

reklam för NP Nilsson

Nyckelpunkter:

 • Bygga en pizzaugn är ett roligt projekt som kan ge dig goda resultat.
 • Du kan antingen köpa en pizzaugnsbyggsats eller bygga en helt hemmagjord pizzaugn.
 • Att bygga en pizzaugn kräver vissa material och verktyg, men det är inte svårt att följa en guide.
 • Efter att ha byggt din pizzaugn kan du njuta av att baka färsk, hemmagjord pizza när som helst.
 • En pizzaugn kan vara en bra investering för att förbättra din trädgårdsupplevelse och laga mat utomhus.

Vad är en pizzaugn och varför bygga en?

En pizzaugn är en trädgårdsugn som är speciellt utformad för att baka pizza. Dessa ugnar är vanligtvis gjorda av tegelstenar eller lera och är utformade för att ha höga temperaturer för att baka pizzan snabbt och jämlikt. Att bygga en pizzaugn på egen hand kan vara en rolig och utmanande uppgift, och det kan också ge dig möjligheten att experimentera med olika typer av ugnar och bygga en som passar dina specifika behov.

En stor fördel med att bygga en pizzaugn själv är att du kan anpassa ugnen efter dina preferenser och budget. Du kan också välja att bygga en vedugn, som ger en autentisk smak och ger din pizza en extra dimension av smak. Att ha en pizzaugn i din trädgård ger dig också möjligheten att bjuda in vänner och familj på hemmagjorda pizzakvällar!

DIY-tipset: Om du inte är säker på vilken typ av pizzaugn du vill bygga kan du alltid börja med en pizzaugnsbyggsats och arbeta dig upp från det.

Det finns många olika typer av pizzaugnar på marknaden, från små bärbara enheter till stora professionella ugnar. De bästa pizzaugnarna är vanligtvis de som har höga temperaturer och en jämn fördelning av värmen, vilket ger en snabb och jämn uppvärmning av din pizza. Genom att bygga din egen pizzaugn kan du vara säker på att du har en ugn som passar dina specifika behov och ger dig de bästa möjliga resultaten.

Planera din pizzaugn: Material och verktyg

För att bygga en pizzaugn behöver du förbereda alla material och verktyg som kan behövas för projektet. Att ha allt redo på förhand kommer att göra arbetet smidigare och mer effektivt. Nedan är en lista över de viktigaste materialen och verktygen du behöver:

Material

 • Stenblock eller tegelstenar
 • Murbruk och sand
 • Isolering (till exempel keramiska fibrer eller perlite)
 • Stenplatta eller tegel för att täcka ugnen
 • Metallplåtar för ugnens dörr och skorsten
 • Termometer för att övervaka temperaturen i ugnen

Verktyg

 • Spatel och murarslev
 • Skopa och hink
 • Arbetskläder och skyddshandskar
 • Byggnadsnivå och mätband

När du väljer material för din pizzaugn, se till att de är lämpliga för utomhusbruk och tål höga temperaturer. Tegelstenar och stenblock är populära val för att bygga ugnen, men du kan också överväga att använda en pizzaugnsbyggsats för att förenkla processen.

Det är viktigt att noggrant planera din pizzaugn innan du börjar bygga för att säkerställa att du har allt du behöver för projektet. Att ha en tydlig plan och rätt verktyg och material kommer att göra processen smidigare och roligare.

Byggprocessen: Steg för steg

Nu när du har allt du behöver är det dags att börja bygga din utomhuspizzaugn! Följ dessa steg för att göra processen så smidig som möjligt:

Förberedelse

Först och främst, se till att du har allt du behöver för att bygga din pizzaugn. Du kommer att behöva tegelstenar, sand, murbruk, en spade, en nivå, en såg och en pizzaugnsform. Innan du börjar bygga, markera det område där du vill att din ugn ska stå och se till att marken är platt.

Bygga grunden

Börja med att bygga grunden för din pizzaugn. Grunden ska vara ungefär 1,5 meter i diameter och 15-20 cm tjock. Använd tegelstenar eller betongblock för att bygga upp grunden. Ställ sedan en platta i mitten av grunden där du kommer att placera din ugn.

Bygga själva ugnen

När grunden är klar är det dags att bygga själva ugnen. Börja med att bygga ugnens väggar med tegelstenar. Se till att du placerar tegelstenarna i en spiralform så att ugnen kommer att dra ut röken ordentligt. Bygg sedan en skorsten för att leda bort röken.

Avslutande detaljer

Slutför din pizzaugn genom att lägga till en öppning för att sätta in och ta ut pizzan. Du kan använda en dörr eller helt enkelt lämna en öppning. Fyll ugnen med sand för att hjälpa till att hålla värmen och täck sedan sanden med en ugnspanna. Slutligen, förvärma din ugn under några timmar för att se till att den är redo för din första pizza.

Följ dessa steg för att bygga din egen utomhuspizzaugn och du kommer att vara på väg att njuta av den bästa hemmagjorda pizzan på nolltid!

Sätta ugnen i bruk: Förberedelser och tips

Nu när du har slutfört byggprocessen är det dags att sätta din pizzaugn i bruk! Men innan du börjar baka är det viktigt att förbereda ugnen på rätt sätt för att få den bästa resultatet. Här är några tips och tricks för att hjälpa dig.

Förberedelser

Först och främst måste du tända upp ugnen och förvärma den ordentligt. Detta är viktigt för att säkerställa att din pizza är perfekt bakad. Det är bäst att använda ved eller trä för att tända upp ugnen, eftersom det ger en autentisk smak och ger den höga temperaturen som krävs för att baka en perfekt pizza.

Innan du börjar baka är det också viktigt att rengöra ugnen. Ta ut eventuella askrester och rengör insidan med en borste och lite vatten. Detta kommer att se till att din pizza inte smakar brända rester från tidigare bakningar.

Tips

 • Använd en pizzaspade eller en plåt för att lätt placera och ta ut pizzan från ugnen.
 • Baka en pizza i taget för att undvika att dra ut värmen ur ugnen.
 • Se till att använda färska ingredienser för att njuta av den riktiga smaken av Italien.
 • Baka pizzan på en hög temperatur (ca 400 grader Celsius) i cirka 1-2 minuter eller tills den är bubblande och gyllene på toppen.
 • Var noga med att använda lämpliga handskar och verktyg för att undvika brännskador.

Följ dessa tips och du kommer att vara på god väg att baka den perfekta hemmagjorda pizzan varje gång!

Underhåll och rengöring av pizzaugnen

För att se till att din pizzaugn fortsätter att prestera på toppnivå är det viktigt att ta hand om den genom regelbunden underhåll och rengöring. Då kan du vara säker på att den alltid är redo att baka den perfekta pizzan!

Rengöring av ugnen

När det gäller att rengöra din pizzaugn är den första och viktigaste regeln att vänta tills ugnen har svalnat helt. Detta är för att undvika skador på ugnen och för att göra det säkrare för dig att rengöra. När ugnen har svalnat kan du rengöra den med en skrubb eller en stålborste för att ta bort eventuella matrester och aska.

För att rengöra ugnens interiör kan du använda en torr trasa eller en lätt fuktad trasa. Det är viktigt att inte använda några rengöringsmedel då detta kan skada ugnens yta och påverka smaken på maten.

Underhåll av ugnen

En pizzaugn kräver inte mycket underhåll, men vissa delar av ugnen kan behöva bytas ut eller rengöras från tid till annan. Det är viktigt att kontrollera ugnens murbruk varje år för att se till att det inte finns några sprickor eller skador. Om du märker några problem bör du omedelbart åtgärda dem för att undvika ytterligare skador på ugnen.

En annan viktig del av underhållet är att se till att ugnens skorsten är ren och fri från blockeringar. Detta är särskilt viktigt om du använder en vedugn för att baka din pizza, då en blockering kan leda till farliga gaskoncentrationer.

Övriga tips

 • Förvara alltid din pizzaugn täckt när den inte är i bruk för att skydda den från väder och vind.
 • Se till att du har tillräckligt med ved eller briketter när du vill baka pizza för att undvika att ugnen blir för kall.
 • Försök att undvika att använda rengöringsmedel eller vatten för att rengöra ugnens interiör då detta kan påverka smaken på maten.
 • Om ugnen har stått oanvänd under en längre tid kan det vara en bra idé att göra en snabbrengöring innan du börjar baka igen.

Slutsats

Vi hoppas att denna DIY-guide har gett dig den information och inspiration du behöver för att bygga din egen pizzaugn i trädgården. Att kunna njuta av en färsk, hemmagjord pizza är något speciellt och med en pizzaugn kan du göra det när som helst. Så, ge dig själv en smak av Italien och bygg din egen pizzaugn idag!

FAQ

Vad behöver jag för att bygga en pizzaugn?

För att bygga en pizzaugn behöver du följande material och verktyg: tegelstenar, betong, armeringsjärn, eldfast murbruk, en spade, en murslev, en vattenpass, en vinkelhake och en såg.

Vilken typ av pizzaugn är bäst att bygga?

Det beror på dina preferenser och behov. Om du vill ha en enklare och snabbare byggprocess kan du använda en pizzaugnsbyggsats. Om du vill ha en mer anpassad och unik pizzaugn kan du bygga en helt hemmagjord ugn.

Vilken typ av trä bränner bäst i en vedugn?

För att få bästa resultat i en vedugn rekommenderas att använda torra träsorter som ek, björk eller al. Dessa träslag brinner bra och ger en härlig smak till pizzan.

Hur lång tid tar det att bygga en pizzaugn?

Byggtiden för en pizzaugn kan variera beroende på din erfarenhet och storleken på ugnen. Generellt kan det ta några dagar att slutföra byggprocessen.

Hur länge behöver jag förvärma pizzaugnen innan jag bakar?

För att få bästa resultat rekommenderas att förvärma pizzaugnen i minst 1-2 timmar. Detta ger ugnen tillräckligt med tid att bli riktigt varm och ge den perfekta pizzabotten.

Hur ofta behöver jag rengöra pizzaugnen?

Det beror på hur frekvent du använder pizzaugnen. Generellt rekommenderas det att rengöra ugnen efter varje användning för att undvika att matrester bränns fast i ugnen.

Kan jag använda pizzaugnen till att laga andra maträtter?

Absolut! En pizzaugn kan användas för att laga andra maträtter som bröd, grillat kött och grönsaker. Det är en allsidig ugn som ger en unik smak och konsistens till maten.