Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bygg en skräddarsydd garderob på 8 enkla steg

Att bygga en garderob kan verka som en skrämmande uppgift, men med rätt verktyg och planering är det faktiskt enkelt och görbart för vem som helst. Det bästa med att bygga din egen garderob är att den blir skräddarsydd för dina specifika behov och önskemål. I detta avsnitt kommer vi att guida dig genom 8 enkla steg för att bygga din egen garderob, från planering till färdig montering. Låt oss börja!

bygga garderob

Nyckelpunkter:

 • Bygga en garderob är en enkel uppgift med rätt verktyg och planering.
 • Att bygga din egen garderob ger dig en skräddarsydd lösning för dina specifika behov.
 • I denna guide kommer vi att guida dig genom 8 enkla steg för att bygga din egen garderob.

Planera och mäta utrymmet för din garderob

För att skapa den perfekta garderoben börjar du med att planera och mäta det tillgängliga utrymmet. En garderobsskapelse eller renovering är ett betydande projekt som kräver tid och uppmärksamhet, men med rätt planering och verktyg kan du få det resultat du önskar.

reklam för NP Nilsson

Vad du behöver för att göra en garderob

Att skapa din egen garderob kan verka överväldigande, men det finns flera garderobssystem och lösningar som du kan använda för att maximera utrymmet. Innan du börjar leta efter dina önskade garderobssystem, bör du fundera på vad du vill ha för funktioner och tillbehör.

 • Garderobsrenovering: Om du redan har en garderob men vill förbättra den kan du överväga en garderobsrenovering. Detta innebär att du tar bort den befintliga inredningen och byter ut den med nya hyllor och lådor. En garderobsrenovering kan spara tid och pengar, eftersom du inte behöver bygga en helt ny garderob från grunden.
 • Garderobssystem: En annan lösning är att köpa ett färdigt garderobssystem. Dessa system kan variera i utformning och storlek, men vanligtvis inkluderar de hyllor, stänger och lådor i olika storlekar. Ett garderobssystem kan vara den perfekta lösningen om du vill ha en garderob med mycket förvaringsutrymme, utan att behöva bygga allt från grunden.
 • Garderobslösningar: Om du vill ha ännu mer flexibilitet i ditt garderobssystem kan du överväga att köpa separata hyllor, stänger och lådor för att skapa din egen garderobslösning. Detta kan vara en bra lösning om du har en ovanlig garderobsutformning eller om du vill ha mer kontroll över hur din garderob ska se ut.

Tips för att optimera utrymmet i din garderob

Nu när du har bestämt vad du vill ha för funktioner och tillbehör till din garderob, är det dags att mäta utrymmet och planera din garderob för att passa det tillgängliga utrymmet. Här är några tips för att optimera utrymmet i din garderob:

 • Använd hela höjden av garderoben genom att installera högre hyllor eller använda klädbyglar som kan dra nytta av högre utrymme.
 • Överväg att installera hyllor på dörrarna för extra förvaringsutrymme.
 • Överväg att använda uppdelningskorgar eller lådor för mindre klädesplagg och tillbehör.
 • Tänk på att dörrarna också tar upp utrymme när de öppnas. Om utrymmet är begränsat, överväg skjutdörrar istället för dörrar som öppnas inåt.

Välj rätt material och verktyg för din garderob

När du bestämmer dig för att göra en garderob själv är det viktigt att du väljer rätt material och verktyg för att uppnå det bästa resultatet. Så om du är en hemmafixare som har bestämt dig för att ta på dig detta garderobsbyggnadsprojekt, här är några tips för att hjälpa dig att välja rätt material och verktyg.

Välj rätt typ av trä

För att bygga en hållbar garderob är valet av trä viktigt. Välj en högkvalitativ träsort som är hård och slitstark, till exempel ek eller lönn. Dessa träslag är också enkla att bearbeta, vilket gör dem till ett bra val för hemmafixare som gör sin egen garderob.

Använd rätt verktyg

För att lyckas med ditt garderobsbyggnadsprojekt krävs rätt verktyg. Ett sågblad med fintandad är ett måste för exakta snitt och en borr är viktigt för att göra hål för skruvar och beslag. Med en vinkelslip kan du också effektivt kapptillbehör till dina garderobsdelar.

Förutom såg, borr och vinkelslip behöver du också andra verktyg som en hammare, skruvdragare, vattenpass och tumstock för att se till att dina garderobsdelar är perfekt monterade.

Välj rätt beslag och tillbehör

Förutom trä och verktyg behöver du också välja rätt beslag och tillbehör för att montera din garderob. Välj robusta och slitstarka beslag som kan hålla vikten av dina kläder och accessoarer.

Att bygga en garderob kan vara en utmanande uppgift, men med rätt material, verktyg och tillbehör kan det bli en rolig och belönande upplevelse. Så var noga med att välja rätt material och verktyg för att uppnå ditt idealiska garderobsprojekt.

Bygg stommen och hyllorna för din garderob

Efter att du har planerat och mätt utrymmet för din garderob och valt rätt material och verktyg är det dags att bygga själva stommen och hyllorna. Följ dessa steg för att säkerställa att du får en stabil och funktionell garderob:

1. Förbered material och verktyg

Innan du börjar bygga din garderob, se till att du har allt material och alla verktyg som du behöver till hands. Till exempel behöver du skruvar, såg, hammar och skruvdragare. Dubbelkolla också att du har köpt rätt typ av trä och att det har kapats i enlighet med de mått du har fastställt.

2. Bygg stommen för garderoben

Börja med att bygga stommen för din garderob genom att först skruva ihop sidorna och sedan sätta in hyllplanen. Se till att du använder tillräckligt med skruvar för att stabilisera stommen och att hyllplanen är jämna och i linje med varandra.

3. Bygg hyllorna för garderoben

När stommen är på plats är det dags att bygga hyllorna. Mät ut och markera var varje hylla ska placeras, och skruva sedan fast hyllplanen. Se till att alla hyllor är i linje med varandra och är jämnt fördelade.

4. Skapa en hängavdelning

Beroende på vilken typ av garderob du vill ha kan du även skapa en hängavdelning. Använd en stång för att skapa en avskild yta där du kan hänga dina kläder. Montera stången mellan sidorna på garderoben på önskad höjd.

Följ dessa steg noggrant för att bygga en stabil och funktionell garderob med rätt hyllor och en hängavdelning, om så önskas. Nästa steg är att montera dörrar och övriga tillbehör.

V Montera dörrar och övriga tillbehör

Efter att stommen och hyllorna i din garderob har byggts är det dags att montera dörrar och andra tillbehör. Detta är den sista delen i att skapa din skräddarsydda garderob.

Montering av dörrar

Beroende på vilket garderobssystem du har valt så kan montering av dörrar variera. Det är viktigt att du följer tillverkarens instruktioner för att säkerställa korrekt installation.

Om du har en garderob med skjutdörrar, se till att du har mätt utrymmet korrekt för att passa dörrarna. Skjutdörrar kan vara en utmärkt lösning för små rum, eftersom de inte kräver extra utrymme för att öppna upp.

göra en garderob

Andra tillbehör

Förutom dörrar kan du också lägga till andra tillbehör i din garderob för att göra den mer funktionell. Det kan vara allt från krokar och hyllor till lådor och utdragbara hyllor.

Garderobstips: Om du har begränsat utrymme i garderoben, fundera på att installera utdragbara hyllor eller utdragbara byrålådor för att få bättre översikt och tillgång till dina kläder.

Du kan också lägga till belysning i din garderob för att underlätta när du söker efter dina kläder. LED-listor är ett populärt alternativ eftersom de ger ett starkt ljus samtidigt som de inte drar mycket energi.

Avslutande tips

Se till att dubbelkolla alla instruktioner innan du börjar monteringen. Om du har några frågor eller osäkerheter kan du alltid kontakta tillverkaren av garderobssystemet för hjälp.

Garderobstips: Innan du börjar monteringen, se till att du har alla nödvändiga verktyg och material till hands. Detta kommer att göra processen mycket smidigare och effektivare.

När du har monterat dörrarna och eventuella andra tillbehör kan du äntligen njuta av din nya, skräddarsydda garderob. Grattis!

Välj rätt material och garderobssystem för att bygga din egen garderob

När du har planerat och mätt utrymmet för din garderob är det dags att välja rätt material och garderobssystem för att bygga den. Det finns många alternativ att välja mellan, så det är viktigt att du tänker igenom dina behov och budget innan du börjar. Här är några tips:

Välj rätt material

För att bygga en stabil och funktionell garderob behöver du rätt material. Trä är det vanligaste materialet för garderobsbyggnad, men det finns andra alternativ att överväga, som MDF och plywood. Här är några saker att tänka på:

 • Trä: Om du vill ha en klassisk, hållbar garderob är trä det bästa valet. Du kan välja mellan olika träslag, som ek, björk och furu.
 • MDF: Detta material är billigare än trä, men är ändå hållbart och enkelt att bearbeta. Det är också idealiskt om du planerar att måla din garderob i en annan färg än trä.
 • Plywood: Detta material är starkt och lätt och är ett bra alternativ för mer moderna garderober med en minimalistisk design.

Oavsett vilket material du väljer, se till att det är av hög kvalitet och avsett för garderobsbyggnad.

Välj rätt garderobssystem

När det gäller garderobssystem finns det många olika alternativ att välja mellan. Här är några att överväga:

 • Hyllsystem: Detta är en enkel och prisvärd lösning som passar för mindre garderober eller för att utöka befintlig förvaringsutrymme. Det finns olika material som trä, MDF och metall, och du kan välja mellan standardstorlekar eller skräddarsydda lösningar.
 • Walk-in-system: Detta är den ultimata lösningen för stora garderober där du vill ha maximalt förvaringsutrymme. Du kan välja mellan olika material och funktioner som lådor, stänger, hyllor och belysning.
 • Komplement: För att optimera förvaringsutrymmet i din garderob kan du även välja olika tillbehör, som skohyllor, utdragbara hyllor, byxhängare och krokar.

Oavsett vilket garderobssystem du väljer, se till att det passar dina behov och att det är flexibelt så att du kan anpassa det över tid.

Med rätt material och garderobssystem är du redo att bygga din egen garderob som passar dina behov och stil. Genom att välja kvalitetsmaterial och väl genomtänkta lösningar kan du skapa en garderob som håller länge och hjälper dig att organisera dina kläder och tillbehör på ett effektivt sätt.

Slutsats

Att bygga en skräddarsydd garderob kan vara enkelt och roligt om du har rätt tips och verktyg. Det är viktigt att planera och mäta utrymmet för din garderob noggrant för att få den bästa användningen av ditt utrymme.

Välj rätt material och verktyg för projektet och se till att du bygger en stabil stomme och hyllor som passar dina behov. Montera sedan dörrar och andra tillbehör för att ge din garderob en professionell finish.

Men att bygga en garderob handlar inte bara om att skapa ett funktionellt utrymme – det handlar också om att organisera och maximera utrymmet. Genom att välja rätt garderobssystem och lösningar kan du optimera förvaringen av dina kläder och tillbehör på ett sätt som passar dig.

Tips för en lyckad garderobsbyggnad:

 • Var noga med att planera och mäta utrymmet för din garderob noggrant.
 • Välj rätt material och verktyg för projektet.
 • Bygg en stabil stomme och hyllor som passar dina behov.
 • Montera dörrar och andra tillbehör för en professionell finish.
 • Organisera din garderob genom att välja rätt garderobssystem och lösningar för att optimera förvaringen av dina kläder och tillbehör.

Vi hoppas att våra tips och råd har hjälpt dig att skapa din perfekta garderob. Kom ihåg att ta dig tid med planering och ett noggrant utförande – det kommer att vara helt värt det i slutändan!

FAQ

Hur kan jag bygga en skräddarsydd garderob?

För att bygga en skräddarsydd garderob kan du följa våra åtta enkla steg. Vi kommer att ge dig alla nödvändiga tips och råd för att skapa din perfekta garderob.

Hur bör jag planera och mäta utrymmet för min garderob?

För att planera och mäta utrymmet för din garderob ger vi dig tips på hur du optimerar utrymmet och väljer rätt garderobssystem för dina behov.

Vilket material och verktyg bör jag använda för att bygga min garderob?

Vi diskuterar de olika material- och verktygsalternativ som finns tillgängliga för att bygga din garderob och ger dig tips för hemmafixare för att välja rätt material och verktyg.

Vilka steg behöver jag följa för att bygga stommen och hyllorna för min garderob?

Vi kommer att gå igenom stegen för att bygga stommen och hyllorna för din garderob och ge detaljerade instruktioner och tips för att säkerställa att du får en stabil och funktionell garderob.

Hur monterar jag dörrar och övriga tillbehör till min garderob?

Vi kommer att guida dig genom monteringen av dörrar och andra tillbehör till din färdiga garderob och ge dig tips och råd för att se till att alla detaljer är på plats och att din garderob blir både funktionell och snygg.

Hur kan jag organisera och maximera utrymmet i min garderob?

I detta avsnitt ger vi dig tips och tricks för att organisera och maximera utrymmet i din garderob. Vi diskuterar olika garderobssystem och ger dig idéer och lösningar för att optimera förvaringen av dina kläder och tillbehör.

Vilka är de viktigaste punkterna för att bygga en skräddarsydd garderob?

Vi kommer att summera de viktigaste punkterna för att bygga en skräddarsydd garderob i vår slutsats. Vi hoppas att vår guide har varit användbar och att du nu känner dig redo att ta dig an ditt eget garderobsprojekt.