Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bygga av lastpallar

Lastpallar är inte bara praktiska för att flytta och lagra varor, de kan också användas som en mångsidig byggmaterial i inredningen. Med sin robusta konstruktion och lätta hanterbarhet kan du skapa allt från möbler till trädgårdsprojekt med lastpallar. Här är några roliga och kreativa idéer för att använda lastpallar i ditt hem.

Varför använda lastpallar som byggmaterial?

Lastpallar är inte bara billiga och lättillgängliga, de är också hållbara och miljövänliga. Genom att återanvända lastpallar bidrar du till att minska avfallet och ge gamla pallar en ny funktion. Dessutom är lastpallar enkla att montera och demontera, vilket gör det möjligt att anpassa dina projekt efter behov.

Så här använder du lastpallar i inredningen

Det finns otaliga sätt att använda lastpallar i inredningen. Här är några idéer som kan inspirera dig att komma igång:

reklam för NP Nilsson

Möbler

Lastpallar kan användas för att skapa unika och rustika möbler till ditt hem. Här är några exempel:

 1. Soffbord: Stapla några lastpallar på varandra och lägg en bit glas eller träskiva på toppen för att skapa ett snyggt soffbord.
 2. Bokhylla: Montera flera lastpallar på väggen och använd dem som hyllor för att visa upp dina böcker och dekorationer.
 3. Sänggavel: Skapa en sänggavel genom att stapla lastpallar vertikalt bakom sängen. Måla eller bestryk dem för att matcha din inredning.
 4. Skohylla: Bygg en skohylla genom att stapla lastpallar horisontellt och placera dem vid entrén för att organisera dina skor.

Trädgårdsprojekt

Lastpallar kan också användas för att skapa funktionella och dekorativa element i trädgården. Här är några idéer:

 1. Växtlådor: Bygg växtlådor genom att stapla lastpallar på varandra och fyll dem med jord för att odla blommor, grönsaker eller örter.
 2. Kompostbehållare: Skapa en kompostbehållare genom att stapla lastpallar och använda dem som väggar. Detta ger dig en praktisk och hållbar plats att kompostera matavfall och trädgårdsavfall.
 3. Utomhusmöbler: Bygg utomhusmöbler, som en picknickbänk eller en loungegrupp, med hjälp av lastpallar. Måla eller bestryk dem för att skydda dem från väder och vind.

Övriga projekt

Här är några andra idéer för att använda lastpallar i olika projekt:

 1. Staket: Bygg ett staket genom att placera lastpallar bredvid varandra och fästa dem med skruvar eller spikar. Detta ger dig en robust och rustik avgränsning för din trädgård eller gård.
 2. Lekstuga: Skapa en lekstuga för barnen genom att stapla lastpallar och täcka dem med plywood eller träpaneler. Lägg till fönster och en dörr för att ge den en riktig stugkänsla.
 3. Blomlådor: Gör blomlådor genom att såga lastpallar i mindre bitar och montera dem till rektangulära lådor. Måla eller bestryk dem för att skydda dem från väder och vind.
 4. Hängmatta: Bygg en hängmatta genom att fästa rep i hörnen av en lastpall och hänga den mellan två träd eller stolpar.

Så här väljer du lastpallar

När du väljer lastpallar för dina projekt finns det några saker att tänka på:

 1. Material: Se till att du väljer lastpallar som är rena och inte drabbats av röta. Undvik också pallar som är impregnerade eller tryckbehandlade, eftersom de kan innehålla skadliga kemikalier.
 2. Storlek: Lastpallar finns i olika storlekar, så välj en storlek som passar dina behov. Det vanligaste måttet är 120 x 80 centimeter, men det finns också halvpallar och större pallar på 100 x 120 centimeter.
 3. Tillgänglighet: Om du inte har tillgång till gamla lastpallar kan du köpa dem från olika leverantörer. Sök på “lastpall” i Gula sidorna för att hitta företag som säljer pallar. Priset för en Europapall brukar vara runt hundringen för begagnade och uppemot 150 kronor för nya.

Slutsats

Lastpallar är ett smart och prisvärt material att använda i inredningen. Genom att återanvända och omvandla gamla pallar kan du skapa unika och personliga möbler och projekt. Så låt kreativiteten flöda och bygg vilt, vackert och galet med lastpallar!