Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

En guide: Så här bygger du din egna hyllplan

Att ha funktionella hyllplan i hemmet är en viktig del av att hålla saker organiserade och i ordning. Men vad gör man om standardhyllor inte passar eller om man vill ha en unik design som passar ens personliga stil? Svaret är att bygga dina egna hyllplan. I detta inlägg kommer vi att guida dig genom processen med att bygga dina egna hyllplan från början till slut.

hittar du hyllplan, 2 vita vaser med växt
trä hyllplan med förvaring av vita detaljer av vaser och böcker

Steg 1: Planera

Innan du börjar bygga din hyllplan, behöver du planera ut det grundläggande. Fundera på var hyllorna ska hänga och vilken typ av material som skulle fungera bäst för ditt projekt. Om du har svårt att bestämma vad du vill ha, kan du kolla in olika DIY-hemsidor eller Pinterest för inspiration.

reklam för NP Nilsson

Steg 2: Mät och såg till träet

När du har en idé om vad du vill bygga, måste du ta fram en mätsticka och mäta ut storleken på de hyllplan som du vill bygga. Såg sedan till träet i rätt storlek. Se till att använda högkvalitativt trä som är hållbart och starkt nog att hålla för vikten av de föremål som ska placeras på hyllan.

Steg 3: Borra hål

Efter att du har sågat till träet, behöver du borra hål i sidorna av hyllorna för att kunna fästa dem på väggen. Använd en borr och mätstav för att se till att hålen är i exakt samma position på varje hylla.

Steg 4: Fäst hyllorna på väggen

Nu är det dags att fästa hyllorna på väggen. Använd en borr och skruvar för att fästa hålen i hyllplanen i väggen. Se till att mäta avståndet mellan dina hyllor så att de är jämnt fördelade och se till att alla hyllorna sitter stadigt på plats.

Steg 5: Sätt upp konsoler

För att ytterligare stärka din hyllplan, sätt upp konsoler under varje hylla. Konsolerna fungerar som extra stöd och hjälper till att hålla hyllorna på plats. Mät avståndet mellan konsolerna och se till att placera dem jämnt under varje hylla.

Steg 6: Sandpappra och måla

När du har fäst hyllorna på väggen och satt upp konsolerna, är det dags att sandpappra och måla din nya hylla. Om du använder obehandlat trä, kan du måla eller bestryka hyllan med lack eller olja för att ge den en fin finish.

Steg 7: Dekorera

Nu när dina hyllor är klara kan du börja dekorera dem. Placera böcker, fotoramar, prydnadssaker, växter eller vad som passar just dig på hyllorna. Tänk på att inte överbelasta hyllorna då detta kan leda till att de blir instabila.

Att bygga egna hyllplan är inte bara enkelt, det är också ett roligt sätt att få en unik design som passar dina specifika behov och stil. Följ dessa steg och du kommer ha vackra och funktionella hyllor i ditt hem på nolltid.

Det finns många fördelar med att bygga egna hyllplan. Förutom att de är unika och passar din personliga stil, kan de också spara pengar på att köpa färdiga hyllor från butiken. Dessutom kan byggandet av egna hyllplan vara ett roligt DIY-projekt för hela familjen.

Så vad väntar du på? Börja planera och bygg dina egna hyllplan idag! Med rätt verktyg och material har du allt du behöver för att göra dina drömmars hylla till verklighet.

Vanliga frågor om hyllplan