Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Färga ditt utrymme: En guide till att måla golv som ett proffs

Att ge ditt golv nytt liv genom att måla det är ett bra sätt att förnya och förbättra ditt utrymme. För att uppnå professionella resultat när du målar ditt golv krävs förarbete, rätt färgval och korrekt applicering. Genom att följa några enkla steg och använda de rätta teknikerna och materialen kan du förvandla ditt golv till en imponerande och hållbar yta.

Viktiga poänger:

 • Rengöra ytan ordentligt innan du börjar måla för att få bästa vidhäftning.
 • Välj en golvfärg med hög slitstyrka för att säkerställa att ytan tål dagligt slitage.
 • Använd rätt verktyg, som roller eller pensel, för att applicera färgen jämnt och professionellt.
 • Skydda och förbättra ytan genom att applicera ett skyddande lager av lack.
 • Vid målning av betonggolv, se till att rengöra ytan och använda primers för bättre vidhäftning.
 • För att undvika mögel och svampangrepp i källarvåningar, använd diffusionsöppen färg.

Förarbete för att måla golv

Innan du målar ditt golv är det viktigt att förbereda ytan noggrant för att uppnå ett professionellt resultat. Rengöring av ytan är ett avgörande steg för att säkerställa att färgen fäster ordentligt och att eventuella färgrester eller lack avlägsnas. Använd en lämplig rengöringsmetod och se till att ytan är helt ren och torr innan du börjar.

reklam för NP Nilsson

Om det finns färgrester eller lack som inte går att ta bort genom rengöring, kan det vara nödvändigt att använda en skrapa eller slipa ytan för att bli av med dem. Se till att ta bort alla lösa och flagande delar, så att du får en jämn yta att arbeta på.

När du målar golvet är det bäst att använda en färg som är speciellt utformad för golv med hög slitstyrka. Ett bra val är Nordsjö Perform+ Diamond Floor, som ger ett hållbart och snyggt resultat.

För att säkerställa att golvmålningen blir enhetlig och att färgen fäster bra, kan det vara bra att förbehandla golvlister och eventuella trädetaljer med en primer innan du målar. Primern hjälper till att säkra färgen och skapar en jämn grund.

Förarbete för att måla golv:

 1. Rengör ytan noggrant och ta bort eventuella färgrester eller lack.
 2. Ta bort lösa och flagande delar genom att skrapa eller slipa ytan.
 3. Använd en färg som är speciellt utformad för golv med hög slitstyrka, som Nordsjö Perform+ Diamond Floor.
 4. Förbehandla golvlister och trädetaljer med en primer för att säkra färgen.

Genom att följa dessa steg för förarbete kommer du att ha en väl förberedd yta att måla på, vilket kommer att bidra till ett professionellt och hållbart resultat.

Rätt färgval för golvmålning

För att säkerställa ett bra resultat är det viktigt att välja en färg som är speciellt utformad för golv med hög slitstyrka. En lämplig produkt för detta ändamål är Nordsjö Perform+ Diamond Floor, som är speciellt utvecklad för att tåla belastning och slitage på golvområden.

När du väljer färg för golvmålning, tänk på följande faktorer:

 • Hög slitstyrka: Välj en färg som är särskilt formulerad för att klara av tung användning och slitage. Detta är särskilt viktigt för golv där det förväntas vara hög trafik eller där tunga föremål kan placeras.
 • Färgens egenskaper: Kontrollera att färgen är reptålig och att den har en bra ythårdhet för att undvika snabbt slitage eller skador på golvytan.
 • Färgnyans: Välj en färgnyans som passar din inredningsstil och som kompletterar resten av rummet. Du kan välja mellan olika färgalternativ som passar din personliga smak och preferenser.

Att måla golvet med rätt färg är en viktig del av golvmålningstekniken för att uppnå ett snyggt och hållbart resultat.

Genom att välja en färg med hög slitstyrka, som Nordsjö Perform+ Diamond Floor, och ta hänsyn till de ovannämnda faktorerna, kan du vara säker på att du har valt rätt färg för att ge ditt golv den bästa möjliga behandlingen och hållbarheten.

Applicering av golvfärg

Att använda rätt teknik och verktyg för att applicera golvfärg är avgörande för ett lyckat resultat. Här är några steg för att hjälpa dig:

 1. Förbered ytan genom att rengöra den ordentligt. Se till att ta bort eventuella färgrester eller lack för att få en jämn grund.
 2. Använd en roller eller pensel för att applicera golvfärgen. En roller är perfekt för större ytor, medan en pensel kan användas för att komma åt svåråtkomliga områden eller för att göra detaljerade bitar.
 3. Måla golvet i två lager, och se till att låta det torka ordentligt mellan varje lager. Detta kommer att ge en jämn och professionell yta.
 4. Efter appliceringen av golvfärgen kan du överväga att applicera ett skyddande lager av lack för extra hållbarhet och skydd. Lacken kommer att förbättra ytan och göra den mer motståndskraftig mot repor och slitage.

Kom ihåg att ge golvet tillräckligt med tid att torka innan du går på det eller flyttar in möbler. Det är också bra att följa tillverkarens specifika instruktioner för applicering och torktid.

Välja rätt verktyg

När det kommer till att applicera golvfärg är valet av rätt verktyg lika viktigt som rätt färg. Här är några tips för att välja rätt roller eller pensel:

 • För större ytor, som ett vardagsrum eller ett sovrum, är en bred roller det bästa alternativet. En roller med en längre fuskpäls ger en jämn och fin finish.
 • För mindre områden eller detaljerade bitar, som golvlister eller hörn, är en pensel det bästa valet. En pensel med syntetiska strån ger precision och möjlighet att komma åt svåråtkomliga områden.
 • Se till att välja verktyg av hög kvalitet för att få bästa resultat. Bra verktyg är oftast mer hållbara och ger en bättre applicering.

Genom att använda rätt teknik och verktyg för att applicera golvfärg kan du uppnå en professionell och snygg yta som förvandlar ditt utrymme.

Skydd och efterbehandling av målade golv

För att förlänga livslängden på ditt nyfärgade golv är det viktigt att applicera ett skyddande lager av lack. Lacken bildar en tålig yta som skyddar mot dagligt slitage och spill. Innan du applicerar lacken, se till att golvet är helt rengjort och torrt. Ta bort eventuella damm- och smutspartiklar för att undvika ojämnheter och bubblor i lacken.

När du väljer lack, se till att det är av hög kvalitet och speciellt framtaget för golv. Det finns olika typer av lack att välja mellan, såsom vattenbaserad eller lösningsmedelsbaserad lack. Välj den typ som passar bäst för ditt golv och dina behov. Applicera lacken med en pensel eller roller och se till att du täcker hela golvytan jämnt. Låt första lagret torka ordentligt innan du applicerar det andra lagret.

Tips: För extra skydd och glans kan du även överväga att applicera en andra eller tredje omgång av lack, beroende på golvets användning och belastning.

Viktiga punkter att komma ihåg vid applicering av lack på målade golv:

 • Se till att golvet är rent och torrt innan du applicerar lacken.
 • Använd en högkvalitativ lack som är speciellt framtagen för golv.
 • Applicera lacken jämnt och täck hela ytan.
 • Låt varje lager torka ordentligt innan du applicerar nästa.

Efter att du har applicerat lacken, låt golvet torka helt innan du går på det eller flyttar in möbler. Det kan ta upp till ett par dagar för lacken att härda helt och bli riktigt slitstark. När lacken har torkat kommer ditt nyfärgade golv att vara redo att användas och njutas av!

Målning av betonggolv

Betonggolv kan få nytt liv genom att målas, men det finns vissa viktiga steg att följa för att uppnå ett bra resultat. Innan du börjar, se till att rengöra ytan ordentligt för att avlägsna eventuell lös färg och smuts. Använd en högtryckstvätt eller en borste och rengöringsmedel för att få bort allt damm och smuts. Det är också viktigt att se till att ytan är helt torr innan du börjar måla.

För att se till att färgen fäster ordentligt på betonggolvet kan det vara bra att använda en primer. En primer hjälper till att förbättra vidhäftningen och skapar en jämn grund för färgen. Applicera primern med en roller eller en pensel och låt det torka enligt tillverkarens anvisningar.

Steg för att måla betonggolv:

 1. Applicera den valda golvfärgen med en roller eller pensel. Se till att färgen fördelas jämnt över ytan och täcker alla delar av golvet.
 2. Låt första lagret torka enligt tillverkarens anvisningar innan du applicerar det andra lagret av färg. Måla varje skikt inom 24 timmar för att säkerställa bästa resultat.
 3. Efter att du har målat alla skikt, låt golvfärgen torka ordentligt innan du går på det eller flyttar in möbler. Ge golvet tillräckligt med tid att härda och torka för att undvika skador på det målade golvet.

Genom att följa dessa steg kan du uppnå ett snyggt och hållbart resultat när du målar betonggolv. Tänk på att olika betonggolv kan kräva olika typer av förbehandling eller färgval, så det kan vara bra att rådfråga en expert om du är osäker. Med rätt förberedelser och noggrannhet kan du förvandla ditt betonggolv och ge det nytt liv med en fräsch färg.

Golvmålning i källarvåningar

Måla golv i källarvåningar kräver extra hänsyn till fukt och mögel, och det finns speciella färger som kan hjälpa till att undvika dessa problem.

När du målar golvet i källaren är det viktigt att välja en diffusionsöppen färg. Denna typ av färg tillåter väggarna att andas och förhindrar färgflagnande samt fuktrelaterade problem som mögel och svampangrepp.

För att uppnå bästa resultat, se till att först förbereda ytan genom noggrann rengöring och borttagning av lös färg. Använd eventuellt en primer för att säkerställa bästa vidhäftning.

Applicera sedan golvfärgen noggrant och måla varje skikt inom 24 timmar för att undvika ojämnheter. Ge golvet tillräckligt med tid att torka ordentligt innan du går på det eller flyttar in möbler.

Slutsats

Genom att följa rätt teknik och använda rätt material kan du måla dina golv som ett proffs och ge ditt utrymme ett fantastiskt ansiktslyft. Förberedelsearbetet är avgörande för att få ett bra resultat, så se till att rengöra ytan ordentligt och ta bort eventuella färgrester eller lack innan du börjar måla. Välj en färg som är speciellt utformad för golv och har hög slitstyrka, som exempelvis Nordsjö Perform+ Diamond Floor.

Innan du målar golvet, kan det vara bra att måla om golvlister med en primer för att säkra färgen och skapa en jämn grund. När du applicerar golvfärgen, använd antingen en roller eller pensel och se till att måla i jämnt och jämna skikt. Låt varje lager torka ordentligt innan du applicerar nästa. För extra hållbarhet och skydd kan du även applicera ett skyddande lager av lack på ytan.

Om du ska måla betonggolv är det viktigt att rengöra ytan och ta bort eventuell lös färg innan du börjar. Vid behov kan du använda en primer för att säkerställa bästa vidhäftning av färgen. Var noga med att måla varje skikt inom 24 timmar för att få bästa resultat. Vid målning av golv i källarvåningar rekommenderas det att använda en diffusionsöppen färg som låter väggarna andas för att undvika problem som färgflagnande, mögel och svampangrepp.

Ge golvet tillräckligt med tid att torka ordentligt innan du går på det eller flyttar in möbler. På så sätt kan du säkerställa att din golvmålning blir hållbar och ger ditt utrymme den förvandling du önskar. Följ dessa tips och råd så kan du snart njuta av ett vackert och professionellt målat golv i ditt hem.

FAQ

Vilket förarbete krävs för att måla golv som ett proffs?

För att få ett bra resultat bör du rengöra ytan ordentligt och ta bort eventuella färgrester eller lack.

Vilken typ av färg bör jag använda för golvmålning?

Välj en färg som är speciellt utformad för golv med hög slitstyrka, som exempelvis Nordsjö Perform+ Diamond Floor.

Vilken teknik bör jag använda för att applicera golvfärg?

Du kan använda antingen en roller eller pensel för att applicera golvfärgen.

Hur länge bör jag låta golvfärgen torka mellan varje lager?

Låt golvfärgen torka ordentligt mellan varje lager enligt tillverkarens rekommendationer.

Ska jag applicera lack på det målade golvet?

För extra hållbarhet och skydd kan du applicera ett skyddande lager av lack efter att du har målat golvet.

Hur målar jag betonggolv på bästa sätt?

Innan du målar betonggolv är det viktigt att rengöra ytan och ta bort lös färg. Vid behov kan du använda en primer för att säkerställa bästa vidhäftning.

Vad rekommenderas för golvmålning i källarvåningar?

För källarvåningar rekommenderas diffusionsöppen färg, som låter väggarna andas för att undvika färgflagnande och fuktrelaterade problem som mögel och svampangrepp.