Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Högerhängd dörr: allt du behöver veta

När du står inför valet av en dörr för ditt hem, är det viktigt att ta hänsyn till olika faktorer för att säkerställa att du får den bästa lösningen för dina behov. En viktig aspekt av detta beslut är att välja om din dörr ska vara vänsterhängd eller högerhängd. I den här artikeln kommer vi att utforska begreppet “högerhängd dörr” och vad du behöver veta innan du tar det viktiga beslutet om vilken typ av dörr som passar bäst för ditt hem.

Vad är en högerhängd dörr?

En högerhängd dörr är en dörr som öppnar sig åt höger när du står utanför och tittar på den. Det betyder att gångjärnen sitter på vänster sida av dörren, och dörren svänger utåt till höger när du öppnar den. Denna typ av dörr används vanligtvis i hem över hela världen och är ett vanligt val för både entrédörrar och interna dörrar.

reklam för NP Nilsson

Fördelar med högerhängda dörrar

 1. Platsbesparande: Högerhängda dörrar är ofta ett utmärkt val när utrymmet är begränsat. De kräver mindre utrymme när de öppnas eftersom de svänger åt höger.
 2. Traditionell Design: De flesta människor är vana vid högerhängda dörrar, vilket gör dem till ett bekvämt och traditionellt val.
 3. Kan Anpassas: Du kan anpassa en högerhängd dörr med olika material, färger och dekorationer för att passa din inredningsstil.
 4. Säkerhet: Högerhängda dörrar har vanligtvis starka lås som kan öka säkerheten i ditt hem.

Nackdelar med högerhängda dörrar

 1. Inte Alltid Det Bästa Valet: I vissa rum eller konfigurationer kan en högerhängd dörr vara opraktisk. Det är viktigt att överväga rummets layout innan du bestämmer dig.
 2. Möbelplacering: Möblering nära en högerhängd dörr kan vara utmanande eftersom dörren öppnar sig åt höger och kan blockera möbler eller väggutrymme.

Hur man bestämmer vilken dörr som är bäst för dig

Att välja mellan en högerhängd och en vänsterhängd dörr beror på flera faktorer:

 1. Rumslayout: Ta hänsyn till hur ditt rum är utformat och hur dörren kommer att påverka flödet i rummet.
 2. Personliga Preferenser: Vilken riktning känner du dig mest bekväm med när du öppnar en dörr?
 3. Design och Estetik: Tänk på hur dörren kommer att passa in i din inredning och stil.
 4. Säkerhet: Överväg säkerhetsaspekterna och placeringen av lås och handtag.

Skötsel av högerhängda dörrar

För att säkerställa att din högerhängda dörr förblir i bästa skick, här är några enkla underhållstips:

 • Regelbunden rengöring: Torka av dörren med en mjuk trasa och mild tvållösning för att hålla den ren och fri från smuts.
 • Smörj gångjärnen: Använd silikonbaserat smörjmedel för att smörja gångjärnen och se till att dörren öppnar och stängs smidigt.
 • Inspektera låsen: Regelbundna kontroller av låsen kommer att se till att din dörr förblir säker.

Valet mellan en högerhängd eller vänsterhängd dörr är en viktig del av inredningen och funktionaliteten i ditt hem. Det är viktigt att överväga dina personliga preferenser och rummets layout innan du tar detta beslut. En högerhängd dörr kan vara det perfekta valet för dig om den passar in i din livsstil och behov.