Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lägg klickgolv själv: en enkel guide för hemmafixare

Att lägga ett nytt golv i ditt hem kan vara en stor investering, men det behöver inte vara dyrt eller kräva en professionell. Med klickgolv kan du enkelt lägga ett nytt golv själv och skapa ett vackert och funktionellt utrymme. Klickgolv är en typ av golvbeläggning som är enkel att installera, med hjälp av en klickande mekanism som gör att plattorna lätt kan fästas ihop. Detta gör det möjligt för även nybörjare att lägga ett nya golv utan att behöva anlita en professionell.

klickgolv

Klickgolv finns i olika material, inklusive laminatgolv, vinylgolv och trägolv, vilket ger dig ett brett urval av valmöjligheter för att passa din smak och stil. Oavsett vilket material du väljer, kommer processen att lägga klickgolv i ditt hem vara densamma.

reklam för NP Nilsson

Nyckelpunkter:

 • Klickgolv är enkelt att installera och behöver inte anlita en professionell.
 • Det finns olika material att välja mellan, inklusive laminatgolv, vinylgolv och trägolv.
 • Processen att lägga klickgolv i ditt hem är densamma oavsett material.
 • Klickgolv är en kostnadseffektiv lösning för att förnya ditt golv.
 • Välj rätt verktyg och material för att slutföra ditt golvprojekt.

Vad är klickgolv och varför välja det?

Klickgolv är en typ av golvbeläggning som har blivit allt mer populär i senare tid. Detta beror på dess enkelhet att installera och dess estetiska fördelar. Klickgolv är ett flytande golvsystem som består av golvplattor som enkelt klickas ihop på plats utan behov av lim eller spikar. Klickgolv finns i olika material som laminatgolv, vinylgolv och trägolv, vilket ger dig ett brett utbud av valmöjligheter att välja mellan för att passa ditt hem.

Laminatgolv är det mest populära klickgolvet på marknaden, tack vare dess hållbarhet och prisvärdhet. Vinylgolv erbjuder också många fördelar såsom vattentålighet och enkel rengöring, vilket gör det till ett bra val för kök och badrum. Trägolv ger ett mer autentiskt och naturligt utseende som passar bra i vardagsrum och sovrum.

Att välja klickgolv har många fördelar. Det är enkelt att installera och kräver inte mycket arbete eller tid, vilket gör det till ett perfekt DIY-projekt för hemmafixare. Klickgolv är också hållbara och lätta att rengöra, vilket gör dem idealiska för högtrafikerade områden och hem med husdjur eller barn. Slutligen ger klickgolv din interiör en modern och stilren look som uppskattas av många.

“Klickgolv är enkelt att installera och kräver inte mycket arbete eller tid, vilket gör det till ett perfekt DIY-projekt för hemmafixare.”

Planering och förberedelser inför golvläggningen

För att se till att ditt nya klickgolv blir så bra som möjligt är det viktigt att du genomför noggranna förberedelser innan du börjar lägga golvet. Vi har sammanställt några steg nedan för att hjälpa dig planera och förbereda golvläggningen.

 • Steg 1: Mät ytan du ska lägga golvet på för att beräkna hur mycket material du kommer att behöva. Tänk på att köpa lite extra för eventuella felberäkningar eller skador.
 • Steg 2: Förbered underlaget genom att se till att det är rent, plant och torrt. Om du lägger golvet på betong eller en annan ojämn yta kan du behöva lägga en spånskiva eller annat byggnadsmaterial för att skapa ett jämnt underlag.
 • Steg 3: Läs igenom tillverkarens instruktioner noggrant och se till att du har alla verktyg och material du behöver för att lägga golvet. Beroende på typ av klickgolv du väljer kan verktygen och materialen variera något.
 • Steg 4: Tänk på att låta golvmaterialet anpassa sig till rummets temperatur och fuktighet. Lämna golvmaterialet i rummet där du ska lägga det i minst 48 timmar innan du börjar lägga det.
 • Steg 5: Om du ska lägga golvet i ett rum med dörrar, tänk på att du kanske behöver kapa golvmaterialet för att få det att passa. Ta bort dörrar och lister om det behövs för att lättare kunna lägga golvet.

Genom att genomföra dessa förberedelser kan du se till att golvläggningen går så smidigt som möjligt och att du får ett hållbart och professionellt resultat.

golvläggning med klickgolv

Steg för steg guide för att lägga klickgolv

Innan du börjar lägga ditt klickgolv är det viktigt att förbereda ytan. Se till att den är ren, torr och jämn innan du börjar lägga ut golvplattorna.

När du har förberett ytan är det dags att lägga ut klickgolvplattorna. Börja längst in i rummet och arbeta dig utåt. Se till att lämna ett utrymme på 8-10 mm längs väggarna, så att golvet kan röra sig något utan att spricka.

Använd en slagkloss och hammare för att säkert koppla samman golvplattorna, utan att skada plattorna. Se till att det inte finns några glipor mellan golvplattorna.

När du har lagt ut alla golvplattor är det dags att skära till plattor för de områden som behöver anpassas. Använd en såg eller en gersåg för att göra de nödvändiga justeringarna.

Efter att alla plattor är på plats kan du installera lister runt om på väggarna. Detta kommer att ge en mer färdig utseende på golvet och dölja utrymmet som du lämnade mellan golvplattorna och väggarna.

Slutligen, rengör ditt nya klickgolv med en mjuk trasa och lägg till eventuella sista toucher som krävs. Nu kan du njuta av ditt nya klickgolv!

Felsökningstips

 • Om du har svårt att koppla ihop golvplattorna, se till att kolla om de är korrekt inriktade. Ibland kan det krävas extra styrka för att koppla ihop dem.
 • Kontrollera att det inte finns några rester kvar på ytan innan du börjar lägga ut golvet, som kan förhindra att klickplattorna sitter ordentligt.
 • Använd alltid rätt verktyg och utrustning för att säkerställa att ditt golvprojekt blir en framgång.

Slutsats

Sammanfattningsvis har denna guide gett dig en översikt över hur du själv kan lägga klickgolv i ditt hem. Genom att noggrant planera och förbereda underlaget, välja rätt material och verktyg, samt följa stegen vi har beskrivit kan du skapa ett vackert och funktionellt golv själv.

Klickgolv är ett bra val för hemmafixare då det är enkelt att installera och har många fördelar. Det finns olika typer av klickgolv såsom laminatgolv, vinylgolv och trägolv, vilket ger dig många alternativ att välja mellan beroende på dina behov och preferenser.

Men kom ihåg att alltid följa tillverkarens instruktioner och söka professionell hjälp om du behöver det. Golvläggning kan vara en krävande process, men med rätt förberedelser och metod kan du skapa ett hållbart och professionellt resultat.

Vi hoppas att denna guide har varit till hjälp för ditt hemmaprojekt och önskar dig lycka till med din golvläggning!

FAQ

Vad är klickgolv?

Klickgolv är en typ av golvbeläggning som enkelt kan installeras genom att plattorna eller brädorna låses ihop med hjälp av ett klicksystem. Detta gör det enkelt att lägga golvet utan behov av lim eller spikar.

Vilka fördelar har klickgolv?

Klickgolv har flera fördelar, inklusive enkel installation, möjlighet till flyttbarhet, stort utbud av design och stilar, samt god slitstyrka och enkel rengöring.

Vilka typer av klickgolv finns det?

Det finns olika typer av klickgolv, inklusive laminatgolv, vinylgolv och trägolv. Laminatgolv har en tålig yta och är ett prisvärt alternativ. Vinylgolv är vattentåligt och lämpligt för fuktiga utrymmen. Trägolv ger en naturlig och varm känsla till hemmet.

Hur förbereder jag ytan innan jag lägger klickgolv?

Innan du lägger klickgolv är det viktigt att förbereda ytan genom att rengöra den noggrant och se till att den är jämn och fri från ojämnheter. Du bör också kontrollera fuktighetsnivån i rummet för att säkerställa att golvet inte skadas av fukt.

Vilka verktyg och material behöver jag för att lägga klickgolv?

För att lägga klickgolv behöver du verktyg som en såg, en hammare, en skruvmejsel, ett vattenpass och ett avståndsmått. Du behöver också klickgolvplattor eller brädor, underlagsmatta och golvlister.

Vilka steg ingår i att lägga klickgolv?

Stegen för att lägga klickgolv inkluderar förberedelse av ytan, läggning av underlagsmatta, läggning av klickgolvplattor eller brädor, anpassning av dessa efter behov och avslutande med golvlister.

Vad är viktigt att tänka på under golvläggningen?

Under golvläggningen är det viktigt att vara noggrann och följa tillverkarens instruktioner. Se till att mäta och skära plattorna eller brädorna korrekt och säkerställ att de är ordentligt låsta ihop för att undvika glapp. Var noga med att kontrollera planheten och jämnheten på golvet under processen.

Finns det några tips för att få ett hållbart och professionellt resultat?

För att få ett hållbart och professionellt resultat bör du undvika att utsätta klickgolvet för överdriven fukt eller värme. Se också till att rengöra golvet regelbundet och undvik att använda skadliga kemikalier eller slipande rengöringsmedel. Vid behov, sök professionell hjälp för att säkerställa att installationen är korrekt utförd.