Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Platonmatta vs traditionell dränering: Vad är bäst?

När det kommer till att välja rätt metod för dränering av ditt hus eller din fastighet, finns det två huvudsakliga alternativ: traditionell dränering och platonmatta. Båda metoderna har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att undersöka vilken metod som passar bäst för dig och dina behov.

närbild svart platonmatta xtra
man skapar ett hål

Traditionell dränering

Traditionell dränering innebär att man gräver upp marken runt huset för att lägga en dräneringsledning. Syftet med dränering är att leda bort överskottsvatten från grunden, vilket kan minska risken för fuktproblem, mögel och skador på byggnadsstrukturen. Traditionell dränering är en beprövad metod som fungerar bra för de flesta fastigheter.

reklam för NP Nilsson

Fördelar:

Nackdelar:

  • Kan vara dyrt beroende på storleken på fastigheten

  • Kan kräva att man gräver upp en stor del av trädgården eller uteplatsen för att installera dräneringen

Platonmatta

En platonmatta är en modernare metod för dränering som används allt oftare i dagens byggindustri. Det är en slags vattentät membran som placeras direkt på marken runt husets grund. Platonmattan har små hål som gör att överskottsvatten kan rinna bort, men hindrar samtidigt fukt från att tränga in i byggnaden.

Fördelar:

  • Kräver minimalt med markarbete

  • Lätt att installera

    och bygga
  • Fungerar bra för fastigheter med höga grundvattennivåer

  • Kan även användas för att skydda källarutrymmen och andra delar av fastigheten mot fukt och mögel

Nackdelar:

  • Kostnaden kan vara högre än traditionell dränering

  • Platonmattor kräver vanligtvis underhåll och rengöring för att fungera optimalt

Båda metoderna har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att noggrant överväga dina behov och budget innan du väljer en metod. Om du har en fastighet med höga grundvattennivåer eller om du vill skydda källaren och andra delar av fastigheten mot fuktproblematik kan en platonmatta vara det bästa alternativet. För fastigheter där traditionell dränering fungerar bra är detta oftast det mest kostnadseffektiva och pålitliga alternativet. Oavsett vilken metod du väljer, se till att anlita en professionell entreprenör för att säkerställa en korrekt installation.

Vanliga frågor om platonmatta och dränering