Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Röda dagar 2023: planera årets 10 lediga helgdagar

I Sverige har vi många arbetsfria dagar, kända som röda dagar, som ger oss möjlighet att koppla av och spendera tid med familj och vänner. År 2023 kommer det att finnas 10 röda dagar, och det är viktigt att planera för dem i förväg för att kunna dra nytta av dem på bästa sätt.

I denna artikel ger vi dig en översikt över alla röda dagar 2023 i Sverige, samt viktig information om varje helgdag. Vi ger dig också tips och råd om hur du kan planera dina arbetsfria dagar på ett effektivt sätt för att få ut mesta möjliga av dem.

reklam för NP Nilsson

röda dagar 2023

Nyckelpunkter:

 • År 2023 kommer det att finnas 10 röda dagar i Sverige.
 • Det är viktigt att planera för röda dagar i förväg för att dra nytta av dem på bästa sätt.
 • Vi ger dig en kalender med alla röda dagar 2023 och viktig information om varje helgdag.
 • Vi ger också tips och råd om hur du kan planera din fritid på ett effektivt sätt för att få ut mesta möjliga av dina arbetsfria dagar.
 • Njut av din fritid under 2023 genom att utforska olika aktiviteter och resmål.

Röda dagar i Sverige 2023: en översikt

I Sverige har vi många röda dagar att se fram emot under året 2023. Dessa helgdagar ger oss möjlighet att koppla av och umgås med våra kära. I vår kalender med röda dagar 2023 kan du hitta alla datum för dessa arbetsfria dagar.

År 2023 kommer vi att ha totalt 10 röda dagar i Sverige. Av dessa är 7 nationella helgdagar och 3 är så kallade “klämdagar”, vilket innebär att det är dagar som infaller mellan två andra helgdagar.

Röda dagar 2023

 1. Nyårsdagen – 1 januari
 2. Långfredagen – 14 april
 3. Påskdagen – 16 april
 4. Annandag påsk – 17 april
 5. Första maj – 1 maj
 6. Nationelladagen – 6 juni
 7. Midsommardagen – 24 juni
 8. klämdag (fredag efter Kristi Himmelsfärdsdag) – 26 maj
 9. Alla helgons dag – 4 november
 10. Juldagen – 25 december

Notera att de nationella helgdagarna är Nyårsdagen, Långfredagen, Påskdagen, Annandag påsk, Första maj, Nationaldagen, och Juldagen.

På grund av att Alla helgons dag och klämdagen infaller på en lördag respektive fredag kan det vara möjligt att vissa arbetsplatser flyttar dessa helgdagar till andra dagar. Var noga med att konsultera din arbetsgivare för att få rätt information.

Som du kan se är det många arbetsfria dagar att se fram emot under 2023. Planera din fritid i god tid för att få ut det mesta av dessa lediga dagar!

De viktigaste röda dagarna 2023

Här är en lista över de viktigaste svenska röda dagarna 2023:

 1. Nyttårsdagen – söndag, 1 januari 2023
 2. Långfredagen – fredag, 14 april 2023
 3. Påskdagen – söndag, 16 april 2023
 4. Första maj – måndag, 1 maj 2023
 5. Nationaldagen – tisdag, 6 juni 2023
 6. Midsommardagen – lördag, 24 juni 2023
 7. Alla helgons dag – lördag, 4 november 2023
 8. Juldagen – måndag, 25 december 2023
 9. Annandag jul – tisdag, 26 december 2023

Dessa svenska röda dagar 2023 ger dig möjlighet att planera för en avkopplande fritid under året. Var noga med att notera datum för röda dagar 2023 i din kalender, så att du kan planera i förväg. Tänk också på att vissa helgdagar, som t.ex. midsommardagen, kan generera en långhelg om du tar ledigt dagen före eller efter.

Tips: Var uppmärksam på att röda dagar i Sverige kan variera beroende på din arbetsplats och avtal. Se till att dubbelkolla med din arbetsgivare om vilka dagar som gäller för dig!

Planering av lediga dagar 2023

Ett bra sätt att maximera dina lediga dagar är att planera i förväg. Börja med att markera alla röda dagar på kalendern. Dessa inkluderar både nationella helgdagar och lokala helgdagar. Genom att ha en överblick över arbetsfria dagar 2023 kan du planera för spontana resor, en dag på spa eller en utflykt med familjen.

Om du vill ha mer tid att ta ledigt under 2023 kan du också planera för långa helger. Till exempel, om en röd dag faller på en torsdag kan du ta ledigt även på fredagen och därmed ha en fyra dagars lång helg. På så sätt kan du ha extra tid att återhämta dig från jobbet och njuta av fritiden.

Det är också viktigt att notera arbetsfria dagar 2023 som är kopplade till andra högtider. Till exempel, påsken är en av de mest firade högtiderna i Sverige och innebär minst fyra arbetsfria dagar. Genom att planera dina lediga dagar i samband med påskhelgen kan du ta en längre paus från jobbet och semestra på dina egna villkor.

Så här kan du använda kalender med röda dagar 2023 för att planera dina lediga dagar:

 • Boka semester i förväg: När du har en överblick över röda dagar och arbetsfria dagar 2023 kan du boka semester i förväg. Genom att planera din semester i förväg säkerställer du att du har tillräckligt med tid att koppla av och återhämta dig från jobbet.
 • Var flexibel: Om du inte vill boka din semester i förväg, var flexibel med dina arbetsdagar. Genom att ta ledigt under dagar som omger röda dagar kan du få längre ledighet med hjälp av lediga dagar.
 • Fira högtider: Planera att fira högtider med särskilt fokus på arbetsfria dagar 2023. Genom att inkludera högtider som påsk, midsommar och jul i din planering kan du maximera din fritid och ha tid att fira med dina nära och kära.

Använd dessa tips för att planera din fritid och maximera dina lediga dagar under 2023. Kom ihåg att arbetsfria dagar är en viktig del av din hälsa och välbefinnande, och att ta tid för avkoppling och återhämtning är avgörande för att undvika stress och utmattning.

Utforska andra sätt att njuta av din fritid

Att ha några arbetsfria dagar är ett utmärkt tillfälle att koppla av, utforska och ha kul. Om du inte har några planer ännu, ta en titt på några av dessa förslag för att göra dina svenska röda dagar 2023 extra minnesvärda.

Utforska naturen

Sverige är känt för sin fantastiska natur och röda dagar 2023 är en utmärkt tid att utforska dina favoritplatser eller upptäcka nya. Oavsett om du går på en vandring i skogen eller tar en cykeltur längs kusten, finns det alltid något nytt att upptäcka. Packa en picknickkorg och njut av en eftermiddag i solen.

Besök ett museum eller en utställning

Sverige har många fantastiska museer och utställningar som du kan besöka på dina arbetsfria dagar. Oavsett om du är intresserad av konst, historia eller teknik, finns det något för alla. Ta en titt på vad som pågår i din stad eller i närheten och planera in ett besök.

Ta en kortresa

Varför inte ta en kortresa under dina arbetsfria dagar? Sverige har många vackra platser att besöka, och det finns alltid en spännande stad eller by att utforska. Boka ett hotellrum och njut av några dagar bort från vardagen.

Gör något nytt

Om du vill lära dig något nytt eller utmana dig själv, kan du prova på en ny hobby eller sport. Varför inte testa att surfa, klättra eller dansa? Det kan vara en rolig och spännande erfarenhet, och du kanske hittar en ny passion.

Det finns många sätt att njuta av dina arbetsfria dagar, oavsett vad du väljer att göra. Använd vår information om röda dagar 2023 för att planera dina lediga dagar på ett smart sätt och utforska alla de fantastiska möjligheter som Sverige har att erbjuda.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan vi säga att planering av röda dagar 2023 är viktigt för att få ut det mesta av din fritid. Genom att använda vår kalender kan du lätt se vilka dagar som är lediga och använda dem för att unna dig en paus från jobbet.

Ta hand om dig själv

Det är också viktigt att använda röda dagar för att ta hand om dig själv och din hälsa. Planera tid för träning och avkoppling, eller besök din läkare för en hälsokontroll. Kom ihåg att hälsa och välbefinnande är nyckeln till ett lyckligt liv.

Njut av fritiden

När du har planerat dina arbetsfria dagar är det dags att fundera över hur du vill tillbringa din tid. Utforska olika sätt att njuta av din fritid, som att besöka en ny stad eller prova på en ny hobby. Det finns inget bättre sätt att ladda batterierna än genom att göra något som du tycker om.

Tack för att du läste

Vi hoppas att den här artikeln har varit till hjälp för att planera dina röda dagar 2023. Kom ihåg att ta tillfället i akt och njut av din fritid, och vi önskar dig en avkopplande och trevlig tid.

FAQ

Vilka är röda dagar?

Röda dagar är helgdagar då de flesta människor är lediga från arbete eller skola.

Hur många röda dagar finns det 2023?

Det finns totalt 10 röda dagar i Sverige under 2023.

Vilka är de viktigaste röda dagarna 2023?

De viktigaste röda dagarna i 2023 är nyårsdagen, långfredagen, påskdagen, första maj, nationaldagen, midsommardagen, juldagen och annandag jul.

Var kan jag hitta en kalender med röda dagar 2023?

Du kan hitta en kalender med röda dagar 2023 genom att söka online eller genom att använda en kalenderapp.

Hur kan jag planera mina lediga dagar under 2023?

Du kan planera dina lediga dagar genom att använda en kalender och markera vilka dagar du vill vara ledig. Det är också viktigt att kommunicera med din arbetsgivare eller skola i förväg.

Finns det andra sätt att njuta av min fritid under röda dagar 2023?

Absolut! Du kan använda dina lediga dagar för att resa, utforska nya aktiviteter eller bara koppla av och njuta av tid med familj och vänner.