Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Så bygger du din egen bardisk på 8 steg

Vem drömmer inte om en egen personlig bardisk i sitt hem? Att kunna bjuda in vänner och familj och servera drinkar i en avslappnad och bekväm miljö. En bardisk kan förvandla ditt hem till en liten oas där du kan koppla av och ha trevligt.

I denna artikel kommer vi att visa dig hur du kan bygga din egen bardisk på 8 enkla steg. Du behöver inte vara en expert på snickeri för att kunna genomföra detta projekt, bara du följer vår guide steg för steg. Vi lovar att det kommer att vara en kul och givande upplevelse som resulterar i en fantastisk bardisk som passar ditt hem och din stil.

reklam för NP Nilsson

Nyckelpunkter

 • Genom att bygga din egen bardisk kan du skapa en personlig och unik plats för avkoppling och social samvaro i ditt hem.
 • Det är inte nödvändigt att vara en expert på snickeri för att bygga en egen bardisk – vår guide kommer att hjälpa dig genom processen.
 • Att bygga en bardisk är ett givande och roligt hemma-projekt som resulterar i en imponerande och användbar möbel.
 • En egen bardisk kan vara en fantastisk tillgång för underhållning och för att bjuda in gäster hemma.
 • En personligt konstruerad bardisk kan vara den perfekta lösningen för att skapa ett funktionellt och användbart utrymme i ditt hem.

Planera och förbered ditt projekt

Innan du börjar bygga din bardisk är det viktigt att du planerar och förbereder för ditt projekt. Först och främst behöver du bestämma var du vill placera bardisken, ta noga mått och skissa upp en detaljerad design som passar dina behov och din stil. Tänk på att din bardisk inte bara ska se bra ut, den ska också vara praktisk och funktionell för att göra det enkelt och roligt att skapa drinkar för dig och dina gäster.

Ett annat viktigt steg är att välja material som passar dina behov och budget. Du kan välja mellan olika träslag, sten, metall och glas beroende på vilken stil du föredrar. Du kan också överväga att använda återvunna material för att göra din bardisk mer miljövänlig och unik.

För att skapa en anpassad och funktionell bardisk kan det vara bra att tänka på hur du vill organisera drycker, glas och tillbehör. Du vill ha en yta som är lätt att rengöra och som ger tillräckligt med utrymme att förvara allt du behöver.

Tips för att skapa den perfekta bardisken

 • Använd en högkvalitativ plan för att skapa en bardisk som passar perfekt i ditt hem.
 • Överväg att anlita en professionell om du är osäker på dina snickerifärdigheter.
 • Var noga med att ta noga mått av det utrymme där du vill placera bardisken.
 • Överväg att använda återvunnet material för att göra din bardisk mer miljövänlig.
 • Fundera på hur du vill organisera drycker, glas och tillbehör för att skapa en praktisk yta.

Samla material och verktyg

Innan du kan börja bygga din egen bardisk behöver du samla allt material och verktyg som du kommer att behöva. Det kan vara en god idé att skriva en lista över allt du behöver så att du inte glömmer något viktigt.

Material

För att bygga en bardisk behöver du följande material:

 • Träplankor
 • Skruvar och spikar
 • Lim
 • Ytbehandlingsmedel (t.ex. lack eller olja)
 • Eventuella dekorativa material (t.ex. kakel eller sten)

Dessa material kan du hitta på de flesta hembyggvaruhus eller på nätet.

Verktyg

För att bygga en bardisk behöver du följande verktyg:

 • En såg (t.ex. en cirkelsåg eller sticksåg)
 • En borr (helst en sladdlös borr)
 • En hammare
 • En skruvdragare
 • En fogpistol (om du vill använda kakel eller sten)

Du kanske redan äger några av dessa verktyg, men om inte kan du hyra eller köpa dem på din lokala verktygsuthyrare eller bygghandel.

Genom att samla alla material och verktyg innan du börjar bygga din bardisk kommer du att spara tid och undvika onödig stress. Nu är du redo att fortsätta till nästa steg, “Bygg ramen för bardisken”.

Bygg ramen för bardisken

Att bygga en bardisk kräver några enkla snickerifärdigheter, men inget som en nybörjare inte kan hantera. Ramens konstruktion är en viktig del av processen för att skapa en stabil och hållbar bardisk. Följ dessa steg för att bygga din egen ram för bardisken.

Steg 1: Mät och skär till materialen

Du behöver virke, en såg och en borr. Mät upp längden och bredden på bardisken och skär sedan till den huvudsakliga ramen i önskad storlek. Se till att alla bitar är jämna och rena för en snygg finish.

Steg 2: Skapa stödjande ben

För att stödja bardisken behöver du två vertikala ben i var ända av ramen. Mät och skär till benen i önskad höjd och bredd. Borr sedan hål i båda ändar av benen för att senare fästa dem i ramen.

Steg 3: Anslut de horisontella baren

När benen är på plats, använd en våg eller mätband för att mäta och skära till en horisontell bult som går över benen. Denna bult kommer att fungera som en stabiliserande kraft på ramen. Se till att bulten är jämnt fördelad och fäst ordentligt.

Steg 4: Fäst benen på ramen

När alla bitar är skurna och borrade, använd skruvar eller bultar för att fästa benen på varje ände av ramen. Se till att de är ordentligt fastsatta och jämna. Du kan använda stödben på mittenavsnittet av ramen om bardisken är extra stor.

Följ dessa enkla steg för att skapa en stabil och hållbar ram för din bardisk. När ramen är klar kan du fortsätta att skapa bardiskens yta. Se till att alltid arbeta säkert med rätt utrustning och verktyg. Nu är du ett steg närmare att ha din alldeles egna DIY bardisk.

Skapa bardiskens yta

Efter att ha byggt ramen för din bardisk är det dags att fokusera på dess yta. Du kan välja mellan flera olika material och tekniker för att skapa en unik look för din bardisk.

Trä

Trä är ett populärt val för bardiskar eftersom det ger en varm och rustik känsla. Du kan använda olika typer av trä och färgbehandlingar för att skapa den stil du önskar. För en klassisk uppsättning kan du använda en mörk ekgolvspånel eller furu, medan ljusare trä som björk eller lönn ger en modernare look.

Sten

Sten ger din bardisk en elegant och lyxig look. Du kan välja mellan granit, marmor eller skiffer och anpassa färg och yta efter din smak. En stenbänkskiva ger också en hållbar yta som kan stå emot slitage och spill.

Betong

Betong ger en rå och industriell känsla som passar bra för moderna hem. Du kan anpassa färgen på betongen för att matcha din interiör och lägga till texturer eller mönster för att göra det mer intressant. Betong är också en relativt billig och hållbar yta för din bardisk.

Metall

Metall bardiskar ger en robust och modern look. Du kan använda rostfritt stål eller andra metaller för att skapa en blank yta med en industriell känsla. Om du vill ha en mer vintage-look kan du välja pläterat eller patinerat mässing.

Anpassa din bardisk

En anpassad bardisk är ett utmärkt tillfälle att visa din kreativitet och personliga stil. Du kan använda olika tekniker för att anpassa och dekorera ytan. Du kan lägga till färg eller mönster med hjälp av schabloner eller måla en mural direkt på ytan. Du kan också lägga till inlägg eller inläggningar för att ge en mer unik look. Självklart handlar allt om din personliga stil och vad du vill ha för din bardisk.

Montera bardiskens detaljer

När ramen och ytan för din bardisk är klar är det dags att montera detaljerna. Detta inkluderar hyllor, krokar och andra funktionella och dekorativa delar som kommer att göra din bardisk både praktisk och snygg.

Först och främst behöver du bestämma vilka detaljer du vill ha på din bardisk och var du vill placera dem. Detta kan bero på din personliga stil och dina behov. Du kan till exempel välja att ha hyllor för glas och drycker, krokar för handdukar och förvaring av redskap eller en inbyggd kyl för dina favoritdrycker.

När du har bestämt vilka detaljer du vill ha kan du börja med att mäta och markera var du vill placera dem på din bardisk. Det är viktigt att vara noggrann för att undvika ojämna och sneda detaljer. Se också till att du har rätt verktyg för att montera alla delar på din bardisk.

När du har monterat alla detaljer på din bardisk är det viktigt att prova att öppna och stänga alla dörrar och lådor samt att kontrollera att allt sitter fast ordentligt. Det är också en bra idé att städa din bardisk och rengöra den noggrant innan du börjar använda den.

Genom att följa dessa steg kommer du att kunna montera alla detaljer på din bardisk på ett enkelt och effektivt sätt. Med de rätta detaljerna kommer din bardisk att bli både funktionell och snygg och du kommer garanterat att imponera på dina gäster när du bjuder in dem till din egen hemmabar.

Måla och avsluta bardisken

Nu när din bardisk är byggd, och alla detaljer är på plats, är det dags att måla och avsluta den. Målningsprocessen är avgörande för att skapa en snygg och professionell finish på din bardisk.

Innan du börjar måla, är det viktigt att du torkar bort allt damm och smuts från ytan. Använd en ren trasa eller en dammsugare för att ta bort eventuella partiklar.

När ytan är ren och torr, kan du börja måla. Använd en pensel eller en roller för att applicera färgen. Se till att du sprider ut färgen jämnt över hela ytan. Om du vill ha en mer robust yta kan du applicera flera lager av färgen. Låt varje lager torka ordentligt innan du fortsätter till nästa.

När färgen har torkat helt kan du avsluta din bardisk genom att lägga till några ytterligare detaljer. Om du vill skydda ytan kan du applicera ett lager med lack eller en annan finish. Detta kommer att hjälpa till att förhindra repor och fläckar på ytan.

Nu är din bardisk äntligen klar! Placera ut dina glas och drycker och njut av din helt egna bardisk i hemmet. Att bygga en bardisk är ett projekt som tar tid, men det är värt ansträngningen när du ser resultatet. Så var inte rädd för att ta på dig utmaningen att bygga din egen bardisk och skapa en härlig plats där du kan umgås med vänner och familj.

Slutsats

Nu har du lärt dig grunderna för att bygga din egen bardisk. Genom att följa våra 8 steg kommer du att kunna skapa en bardisk som är anpassad efter dina behov och smak. Det är viktigt att du planerar och förbereder för ditt projekt, samlar allt material och verktyg som du behöver och bygger en stabil ram för bardisken. Skapa sedan en yta som är unik och attraktiv samt montera detaljerna på ditt hemmabygge. Avsluta med att måla och skydda din bardisk för att hålla den i toppskick under lång tid framöver.

Att bygga en bardisk kan vara en rolig och givande uppgift, men det kan också vara utmanande. Vi hoppas att vår guide har gett dig tillräckligt med tips och råd för att göra processen så smidig som möjligt. Kom ihåg att ta din tid och ha tålamod. Med lite ansträngning och kreativitet kan du skapa en bardisk som du kommer att vara stolt över att visa upp till dina vänner och familj.

Sammanfattningsvis, här är några viktiga tips att komma ihåg när du bygger din egen bardisk:

 • Planera och förbered ditt projekt noggrant innan du börjar bygga.
 • Samlas allt material och verktyg du behöver innan du börjar bygga.
 • Bygg en stabil ram för din bardisk.
 • Skapa en yta som är unik och attraktiv samt montera detaljerna på din bardisk.
 • Måla och skydda din bardisk för att hålla den i toppskick under lång tid framöver.

Vi hoppas att du har haft nytta av vår guide och önskar dig lycka till med ditt bardiskprojekt!

FAQ

Hur svårt är det att bygga en bardisk själv?

Att bygga en bardisk själv kan vara utmanande, men med rätt planering och verktyg kan det vara en rolig och givande upplevelse. Vår guide kommer att ge dig steg-för-steg instruktioner och tips för att hjälpa dig komma igång.

Vilka verktyg behöver jag för att bygga en bardisk?

För att bygga en bardisk behöver du vanliga snickeriverktyg som en såg, hammare, skruvmejsel och vattenpass. Du kommer också att behöva verktyg för att mäta och markera, såsom en tumstock och en blyertspenna.

Vilket material är bäst för bardiskens yta?

Valet av material för bardiskens yta beror på din personliga smak och stil. Trä är vanligtvis ett populärt val på grund av sin naturliga charm och mångsidighet. Andra alternativ inkluderar laminat, sten och metall.

Hur mycket tid tar det att bygga en bardisk?

Tiden det tar att bygga en bardisk beror på flera faktorer, inklusive din erfarenhetsnivå och komplexiteten i designen. En enkel bardisk kan ta några dagar att bygga, medan en mer avancerad design kan ta längre tid.

Kan jag anpassa min bardisk efter mina egna behov och smak?

Absolut! Att bygga en bardisk själv ger dig friheten att anpassa den efter dina egna behov och smak. Du kan välja material, färg, storlek och funktioner som passar din stil och hur du vill använda bardisken.

Kan jag installera vask och vattenanslutning i min bardisk?

Ja, det är möjligt att installera en vask och vattenanslutning i din bardisk om du har tillgång till VVS-kunskaper och rätt utrustning. Detta kan lägga till funktionalitet och bekvämlighet till din bardisk, men det kan också vara mer komplicerat att genomföra.

Hur underhåller jag min bardisk för att hålla den i bästa skick?

För att hålla din bardisk i bästa skick är det viktigt att regelbundet rengöra den och undvika att placera heta eller fuktiga föremål direkt på ytan. Du kan också överväga att använda en träskyddande olja eller lack för att förlänga livslängden på träytan.