Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Trädäck: Fördelar, nackdelar och vad du behöver veta

Ett trädäck kan vara en fantastisk tillägg till ditt hem, skapa ett utomhusutrymme där du kan njuta av soliga dagar, grilla middagar eller bara koppla av med en bok. Men som med alla hemförbättringsprojekt finns det både fördelar och nackdelar med att bygga ett trädäck. I detta inlägg kommer vi att gå igenom allt du behöver veta innan du tar steget.

Fördelar med trädäck

Låt oss börja med de positiva aspekterna. Här är några av de största fördelarna med att ha ett trädäck hemma.

reklam för NP Nilsson

Estetisk attraktion

Trä är ett naturligt, vackert material som kan ge en rustik eller elegant känsla till ditt utomhusutrymme, beroende på vilken typ av trä du väljer och hur du väljer att behandla det. Dessutom kan du lätt anpassa utseendet på ditt däck genom att använda olika typer av fläckar, färger och finish.

Mervärde

Ett välbyggt trädäck kan öka värdet på ditt hem. Enligt en rapport från National Association of Realtors kan husägare återfå så mycket som 75% av kostnaden för ett trädäck när de säljer sitt hem. Detta gör det till en solid investering om du planerar att sälja i framtiden.

Anpassningsbarhet

Trä är ett extremt anpassningsbart material. Oavsett om du har en ojämn tomt, vill inkludera inbyggda sittplatser eller behöver rymma en pool eller spa, kan ett trädäck anpassas för att passa dina behov.

Nackdelar med trädäck

Naturligtvis finns det också några nackdelar med att ha ett trädäck. Här är några saker att tänka på.

Underhåll

Till skillnad från komposit- eller plastdäck kräver trädäck regelbundet underhåll för att hålla dem i gott skick. Detta kan omfatta rengöring, fläckborttagning, slipning och försegling varje par år. Om du inte är beredd att ta hand om dessa uppgifter själv, kanske du behöver budgetera för kostnaden för professionellt underhåll.

Livslängd

Medan vissa typer av trä kan hålla i decennier om de tas om hand ordentligt, har de flesta trädäck en kortare livslängd än däck gjorda av kompositmaterial. Du kan förvänta dig att ditt trädäck varar i 10-15 år, beroende på klimatet och hur väl du underhåller det.

Känslighet för väder

Trä är känsligt för väderförhållanden och kan vrida sig, spricka eller bli missfärgat över tiden. Det är mer benägen att skadas av insekter, mögel och röta än syntetiska material.

Vad du Behöver veta innan du bygger ett trädäck

Om du har bestämt dig för att fördelarna med ett trädäck överväger nackdelarna, här är några saker att tänka på innan du börjar bygga.

Välj rätt trä

Inte alla träsorter är skapade lika. Några bra val för däck inkluderar tryckbehandlat tall (som är billigt men kräver mycket underhåll), cederträ (som är naturligt resistent mot röta och insekter, men kan vara dyrt) och hårdträ som ipe (som är mycket hållbart men också mycket dyrt).

Byggkod och tillstånd

Kontrollera med din lokala byggnadsmyndighet om du behöver ett bygglov för att bygga ditt däck. Du måste också följa lokala byggkoder, vilket kan påverka allt från däckets höjd och storlek till typen av skruvar du använder.

Professionell installation vs DIY

Även om det är möjligt att bygga ett trädäck själv om du är en erfaren gör-det-självare, kan större projekt vara bäst att lämna till proffsen. En professionell installatör kan se till att ditt däck är säkert, stabilt och byggt för att hålla.

Sammanfattningsvis kan ett trädäck vara en underbar tillägg till ditt hem, men det kräver noggrant övervägande och regelbundet underhåll. Genom att väga fördelar och nackdelar och göra nödvändiga förberedelser kan du skapa ett utomhusutrymme som du kommer att njuta av i många år framöver.

Se även: 5 sätt att skydda din altan mot smuts och väder

Vanliga frågor om trädäck