Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vad kostar det egentligen att bygga en pool?

Drömmer du om att ha en pool i din trädgård? Innan du börjar planera, är det viktigt att förstå de potentiella kostnaderna som är kopplade till att bygga en pool. Att bygga en pool medför olika kostnader, och priset påverkas av flera faktorer. För det första måste man betala för själva poolen, samt tillbehör som poolrobot, uppvärmning och rengöring. Dessutom tillkommer installationskostnaden. Om man vill ha en nedsänkt pool behövs även hjälp med grävarbetet och installationen. En thermopool är billigare att bygga än en PP pool, men tar längre tid att installera. Priserna för att bygga och installera en pool varierar beroende på storlek och material. För en thermopool på 3 x 6 meter blir totalkostnaden cirka 350 000 kr, medan en PP pool i samma storlek kostar cirka 410 000 kr. För en thermopool på 4 x 8 meter blir totalkostnaden cirka 410 000 kr, medan en PP pool i samma storlek kostar cirka 480 000 kr. För att få en uppfattning om de löpande kostnaderna för en pool kan man räkna med cirka 500-1 000 kr per månad för uppvärmning och 1 000-2 000 kr per månad för rengöring under badsäsongen.

Viktiga poäng att ta med sig

 • Det finns flera faktorer som påverkar kostnaden för att bygga en pool
 • Tillbehör som poolrobot, uppvärmning och rengöring kan lägga till kostnaderna
 • Installation kan kräva grävarbete och mer avancerad installation vid en nedsänkt pool
 • En thermopool är billigare att bygga, men tar längre tid att installera jämfört med en PP pool
 • Priserna för poolbyggnation varierar beroende på storlek och material
 • Löpande kostnader för en pool inkluderar uppvärmning och rengöring

Vad påverkar kostnaden för en pool?

När det kommer till att bygga en pool, finns det flera faktorer som kan påverka kostnaden. Först och främst måste du ta hänsyn till kostnaden för själva poolen samt tillbehör som poolrobot, uppvärmning och rengöring. Dessutom tillkommer installationskostnaden, särskilt om du vill ha en nedsänkt pool som kräver grävarbete och mer avancerad installation.

reklam för NP Nilsson

En annan faktor som påverkar kostnaden är valet av pooltyp. En thermopool är vanligtvis billigare att bygga än en PP pool, men det kan ta längre tid att installera. Priserna för att bygga och installera en pool varierar också beroende på dess storlek och materialval. Till exempel kan en thermopool på 3 x 6 meter ha en totalkostnad på cirka 350 000 kr, medan en PP pool i samma storlek kan kosta cirka 410 000 kr. För en större pool, som en thermopool på 4 x 8 meter, kan totalkostnaden vara runt 410 000 kr, medan en PP pool i samma storlek kan kosta cirka 480 000 kr.

Förutom de initiala kostnaderna är det också viktigt att beakta de löpande kostnaderna för en pool. Uppvärmning och rengöring under badsäsongen är två vanliga löpande kostnader. För uppvärmning kan du förvänta dig att betala cirka 500-1 000 kr per månad beroende på poolens storlek och temperaturpreferenser. Rengöringskostnaden kan variera, men räkna med att betala cirka 1 000-2 000 kr per månad under badsäsongen.

Poolstorlek och materialval

En viktig faktor som påverkar priset på en pool är dess storlek och materialval. Både storleken på poolen och materialet som används kan ha en direkt inverkan på kostnaden för att bygga den. Större pooler och material av högre kvalitet kan vara mer kostsamma att installera och bygga. Det är därför viktigt att noga överväga vilken poolstorlek och vilket material som bäst passar dina behov och budget.

När det kommer till poolstorlek kan det vara lockande att välja en stor pool, men det är viktigt att tänka på att en större pool vanligtvis medför högre kostnader. Större pooler kräver mer material och mer arbete för att installera och bygga. Det kan även påverka kostnaderna för tillbehör som uppvärmning och rengöring.

Vad gäller materialval kan olika typer av poolmaterial ha olika priser. Till exempel kan en pool byggd av högkvalitativt glasfiberförstärkt plast (GFP) vara dyrare än en pool av betong eller thermopool. Det är viktigt att ta hänsyn till både den initiala kostnaden för materialen och eventuella framtida kostnader för underhåll och reparationer när man väljer material till sin pool.

Sammanfattning

 • Poolstorlek och materialval är viktiga faktorer som påverkar priset på en pool.
 • Större pooler och material av högre kvalitet kan vara mer kostsamma.
 • Tänk på att en större pool kan medföra högre kostnader för tillbehör som uppvärmning och rengöring.
 • Priset på poolmaterial kan variera beroende på typen av material som väljs.
 • Överväg både den initiala kostnaden för materialen och eventuella framtida kostnader för underhåll och reparationer.

Tillbehör och installation

Förutom själva poolen kanske du också behöver budgetera för tillbehör och installationskostnader. Att bygga en pool innebär att man också behöver tänka på tillbehör som poolrobot, uppvärmning och rengöring. Dessa tillbehör kan lägga till kostnaderna för att bygga en pool, men de kan också vara avgörande för att skapa en optimal badupplevelse.

Utöver tillbehören tillkommer installationskostnaden. Om du vill ha en nedsänkt pool, där poolen är installerad lite mer permanent och kanske kräver grävarbete och en mer avancerad installation, behöver du ta hänsyn till dessa extra kostnader. Att bygga och installera en pool är inte bara en fråga om att köpa poolen och placera den i trädgården, det krävs också arbete och expertis för att säkerställa att installationen görs på rätt sätt.

Poolexempel

“För en thermopool på 3 x 6 meter blir totalkostnaden cirka 350 000 kr, medan en PP pool i samma storlek kostar cirka 410 000 kr. För en thermopool på 4 x 8 meter blir totalkostnaden cirka 410 000 kr, medan en PP pool i samma storlek kostar cirka 480 000 kr.”

Priserna för att bygga och installera en pool varierar beroende på storlek och materialval. En thermopool kan vara ett mer kostnadseffektivt alternativ, medan en PP pool kan vara något dyrare men också mer hållbar och långsiktigt. Det är viktigt att ta hänsyn till dina önskemål och behov när du väljer pooltyp och storlek, men även att balansera det mot din budget.

När du planerar att bygga din drömpool är det bäst att begära en offert från en professionell poolbyggare eller poolentreprenör. De kan ge dig en mer exakt uppskattning av kostnaderna för ditt specifika poolprojekt och hjälpa dig att hålla dig inom din planerade budget.

Skillnaden mellan thermopool och PP pool

När du väljer vilken typ av pool du vill bygga, är det viktigt att förstå skillnaderna mellan en thermopool och en PP pool, både i kostnad och installationstid.

En thermopool är vanligtvis billigare att bygga än en PP pool, men det kan ta längre tid att installera. En thermopool tillverkas av ett material som är formbart vid hög värme och ger en stark och hållbar poolkonstruktion. En PP pool är däremot tillverkad av en polymerplast som är stark och tålig mot yttre påverkan. Den är också lätt att underhålla och behöver oftast inget extra material.

Priserna för att bygga och installera en pool varierar beroende på storlek och material. För en thermopool på 3 x 6 meter blir totalkostnaden cirka 350 000 kr, medan en PP pool i samma storlek kostar cirka 410 000 kr. För en thermopool på 4 x 8 meter blir totalkostnaden cirka 410 000 kr, medan en PP pool i samma storlek kostar cirka 480 000 kr.

Vid val av pooltyp är det viktigt att överväga både den initiala kostnaden och den långsiktiga hållbarheten. Konsultera en professionell poolbyggare för att få en mer exakt uppskattning av kostnaderna och för att få råd om vilken typ av pool som passar bäst för dina behov och önskemål.

Exempel på kostnader för att bygga en pool

Nu ska vi ge dig några exempel på kostnader för att bygga en pool, baserat på olika storlekar och materialval. Att bygga en pool medför olika kostnader, och priset påverkas av flera faktorer.

En thermopool på 3 x 6 meter kan ha en totalkostnad på cirka 350 000 kr, medan en PP pool i samma storlek kan kosta cirka 410 000 kr. För en thermopool på 4 x 8 meter kan totalkostnaden vara runt 410 000 kr, medan en PP pool i samma storlek kan kosta cirka 480 000 kr.

Förutom kostnaden för själva poolen måste man också ta hänsyn till tillbehören. Poolrobot, uppvärmning och rengöring kan lägga till kostnaderna för att bygga en pool. Dessutom tillkommer installationskostnaden, särskilt om du vill ha en nedsänkt pool som kräver grävarbete och en mer avancerad installation.

Här är några exempel på kostnader för att bygga en pool:

 • Thermopool 3 x 6 meter: Cirka 350 000 kr
 • PP pool 3 x 6 meter: Cirka 410 000 kr
 • Thermopool 4 x 8 meter: Cirka 410 000 kr
 • PP pool 4 x 8 meter: Cirka 480 000 kr

För att få en uppfattning om de löpande kostnaderna för en pool kan man räkna med cirka 500-1 000 kr per månad för uppvärmning och 1 000-2 000 kr per månad för rengöring under badsäsongen.

Löpande kostnader för en pool

Att ha en pool innebär inte bara initiala kostnader utan också löpande kostnader för underhåll och drift. För att ge dig en bättre förståelse för dessa kostnader, låt oss titta närmare på de vanligaste aspekterna som påverkar dina månatliga utgifter.

 1. Uppvärmning: Att hålla din pool varm kan vara en betydande faktor i de löpande kostnaderna. Beroende på poolens storlek och vilken temperatur du föredrar kan du förvänta dig att betala mellan 500 och 1 000 kr per månad för uppvärmning under badsäsongen. Det är viktigt att tänka på att ju högre temperatur du väljer, desto mer energi kommer att krävas och därmed också högre kostnader.
 2. Rengöring: En ren och klar pool är viktigt för en behaglig simupplevelse. Kostnaden för rengöring kan variera beroende på poolens storlek och användningsfrekvens. Däremot kan du förvänta dig att betala mellan 1 000 och 2 000 kr per månad för rengöring under badsäsongen. Detta inkluderar användning av poolskimmer, poolrengöringsmedel och eventuell professionell rengöringstjänst.

Att ha dessa kostnader i åtanke är viktigt när du överväger att bygga en pool. Det är också bra att komma ihåg att vissa poolentreprenörer kan erbjuda paketlösningar som inkluderar både installation och underhåll, vilket kan hjälpa till att hålla de löpande kostnaderna inom din budget.

Uppvärmningskostnader

Att hålla poolen varm kan vara en kostsam fråga. Låt oss se närmare på uppvärmningskostnaderna.

För att njuta av en varm pool behöver man investera i uppvärmningssystem. Kostnaden för uppvärmning varierar beroende på storleken på din pool och dina preferenser när det gäller badvattentemperaturen. Generellt kan man förvänta sig att betala cirka 500-1 000 kr per månad för uppvärmning under badsäsongen.

Det finns olika alternativ för att värma upp poolvattnet, som solvärme, värmepumpar och elvärme. Solvärme är ett miljövänligt alternativ och kan vara kostnadseffektivt i längden, men det kan vara dyrt att installera. Värmepumpar är ett populärt alternativ som kan vara energieffektiva och ge jämn och behaglig temperatur i poolen. Elvärme är en enklare och snabbare lösning, men kostnaden kan vara högre på lång sikt.

För att minska kostnaderna för uppvärmning kan man överväga att använda pooltäckning när poolen inte används. En pooltäckning kan hjälpa till att bevara värmen och minska förlusten av energi.

Kostnader för rengöring

För att hålla din pool ren och fräsch krävs regelbunden rengöring. Låt oss titta närmare på kostnaderna för rengöring.

 1. Rengöringsprodukter: För att hålla vattnet rent och fritt från alger och bakterier behöver du investera i rengöringsprodukter. Det kan inkludera kemikalier som klor, algbekämpningsmedel och pH-balanseringsmedel. Kostnaden för dessa produkter kan variera beroende på poolens storlek och hur ofta du behöver använda dem.
 2. Rengöringsverktyg: För att effektivt rengöra poolen behöver du olika verktyg som en poolskimmer, en poolborste och en pooldammsugare. Dessa verktyg hjälper till att avlägsna smuts och skräp från poolens yta och botten. Priset på dessa verktyg kan variera beroende på märke och kvalitet.
 3. Service och underhåll: Ibland kan det vara nödvändigt att anlita professionell hjälp för att rengöra och underhålla din pool. Det kan inkludera att anlita en poolrengöringsfirma eller en pooltekniker som kan utföra nödvändiga reparationer och underhållsarbete. Kostnaden för dessa tjänster varierar beroende på omfattningen av arbetet som behöver utföras.

Att hålla din pool ren är viktigt för att säkerställa en hälsosam och angenäm simupplevelse. Genom att budgetera för rengöringskostnader kan du se till att din pool förblir i toppskick.

Sammanfattning av kostnaderna

Att bygga en pool kan vara en spännande process, men det är viktigt att vara medveten om kostnaderna innan du gör en investering. Priset för att bygga en pool påverkas av flera faktorer, inklusive storlek, materialval och tillbehör. Förutom själva poolskostnaden tillkommer kostnader för poolrobot, uppvärmning och rengöring. Dessutom kan installationskostnaden variera beroende på om du vill ha en nedsänkt pool som kräver grävarbete och mer avancerad installation.

En thermopool är vanligtvis billigare att bygga än en PP pool, men det kan ta längre tid att installera.

Priserna för att bygga och installera en pool varierar också beroende på storlek och material. Till exempel kan en thermopool på 3 x 6 meter kosta cirka 350 000 kr, medan en PP pool i samma storlek kan kosta cirka 410 000 kr. För en större thermopool på 4 x 8 meter kan totalkostnaden vara runt 410 000 kr, medan en PP pool i samma storlek kan kosta cirka 480 000 kr.

När du räknar på de löpande kostnaderna för en pool kan du förvänta dig att betala cirka 500-1 000 kr per månad för uppvärmning under badsäsongen och 1 000-2 000 kr per månad för rengöring. Det är viktigt att vara medveten om dessa löpande kostnader och budgetera för dem när du överväger att bygga en pool.

Summering

Att bygga en pool är en investering som involverar olika kostnader. Priserna varierar beroende på faktorer som storlek, materialval och tillbehör. För att få en mer exakt uppskattning av kostnaderna för ditt specifika poolprojekt rekommenderas det att du begär offert från professionella poolbyggare eller poolentreprenörer. På så sätt kan du planera och budgetera din drömpool på ett mer exakt sätt.

Byggandet av en pool kan vara en stor investering, men med rätt planering och budgetering kan du skapa din ultimata bakgårdsoas. Att bygga en pool medför olika kostnader, och priset påverkas av flera faktorer. För det första måste man betala för själva poolen, samt tillbehör som poolrobot, uppvärmning och rengöring. Dessutom tillkommer installationskostnaden. Om man vill ha en nedsänkt pool behövs även hjälp med grävarbetet och installationen. En thermopool är billigare att bygga än en PP pool, men tar längre tid att installera.

Priserna för att bygga och installera en pool varierar beroende på storlek och material. För en thermopool på 3 x 6 meter blir totalkostnaden cirka 350 000 kr, medan en PP pool i samma storlek kostar cirka 410 000 kr. För en thermopool på 4 x 8 meter blir totalkostnaden cirka 410 000 kr, medan en PP pool i samma storlek kostar cirka 480 000 kr.

För att få en uppfattning om de löpande kostnaderna för en pool kan man räkna med cirka 500-1 000 kr per månad för uppvärmning och 1 000-2 000 kr per månad för rengöring under badsäsongen.

Se även: Pooltrender 2023 – Upptäck de senaste designidéerna

FAQ

Vad påverkar kostnaden för en pool?

Kostnaden för att bygga en pool påverkas av faktorer som poolens storlek, materialval, tillbehör och typ av installation.

Vilka tillbehör och installationer påverkar kostnaden för en pool?

Tillbehör som poolrobot, uppvärmning och rengöring kan lägga till kostnaden. Dessutom tillkommer installationskostnaden, särskilt vid nedsänkt pool med grävarbete.

Vad är skillnaden mellan en thermopool och en PP pool?

En thermopool är billigare att bygga än en PP pool, men tar längre tid att installera.

Vad kostar det att bygga en thermopool på 3×6 meter?

Totalkostnaden för en thermopool på 3×6 meter är cirka 350 000 kr.

Vad kostar det att bygga en PP pool på 3×6 meter?

Totalkostnaden för en PP pool på 3×6 meter är cirka 410 000 kr.

Vad blir totalkostnaden för en thermopool på 4×8 meter?

Totalkostnaden för en thermopool på 4×8 meter blir cirka 410 000 kr.

Vad kostar det att bygga en PP pool på 4×8 meter?

Totalkostnaden för en PP pool på 4×8 meter är cirka 480 000 kr.

Vilka är de löpande kostnaderna för en pool?

Löpande kostnader för en pool inkluderar uppvärmningskostnader och kostnader för rengöring under badsäsongen.

Hur mycket kostar det att värma upp en pool?

Uppvärmningskostnaden för en pool kan vara cirka 500-1 000 kr per månad under badsäsongen, beroende på poolens storlek och temperaturpreferenser.

Vad kostar det att rengöra en pool?

Rengöringskostnaden för en pool kan vara cirka 1 000-2 000 kr per månad under badsäsongen, beroende på poolens storlek och användning.

Vad behöver jag tänka på när jag budgeterar för att bygga en pool?

När du budgeterar för att bygga en pool är det viktigt att ta hänsyn till kostnader för poolen, tillbehör, installation och löpande kostnader. Kontakta ett professionellt poolbyggföretag för exakta uppskattningar för ditt specifika poolprojekt.